Vreme mai răcoroasă, dar fără ploi

După o perioadă cu temperaturi apropiate de caniculare, în următoarele zile meteorologii prognozează o răcire nesemnificativă, fără precipitaţii.

nature sky sunny clouds

Foto: Mabel Amber / pexels.com

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sfârşitul săptămânii curente şi ziua de luni vor fi determinate de valori termice încadrate între 21-26 grade Celsius, ziua, şi până la 15 grade în timpul nopţii.

Vremea relativ răcoroasă se va menţine şi în prima jumătate a săptămânii următoare, însă de miercuri temperaturile vor reveni la indicele de 30 grade Celsius. Prognozele meteorologilor rămân a fi pesimiste pentru agricultori, care aşteaptă ploi, deoarece în următoarele şapte zile precipitaţii nu sunt anunţate. Cu excepţia zonei de sud, unde în week-end, izolat, sunt posibile ploi de scurtă durată.

Lipsa de precipitaţii a motivat SHS să anunţe până la 31 mai, în mare parte a ţării, Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform specialiştilor, cea mai aridă a fost primăvara anului 2003, când pe parcursul sezonului cantitatea de precipitaţii căzute a alcătuit pretutindeni mai puţin de jumătate din normă, 30-60 mm. În primăvara anului 1991, dimpotrivă, suma precipitaţiilor căzute (200-280 mm) a depăşit norma de două ori, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării.

În condiţii de uscăciune şi Cod Galben de incendiu, salvatorii şi silvicultorii cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea caselor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu.

MoldpresCategorii:Actualitate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.