ANRE propune reducerea prețurilor la furnizarea energiei electrice, de la 1 iunie

Consumatorii finali vor achita, de la 1 iunie 2018, pentru energia electrică cu aproape 13 la sută mai puțin decât plătesc în prezent.

Bec-energie electrica-scumpire

Foto: teamodo.com

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a prezentat spre consultări publice un proiect de ajustare a tarifelor de distribuție a energiei electrice și a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, prestate de către RED Nord și Furnizarea Energiei Electrice Nord, precum și Grupul Gas Natural Fenosa, ce prevede o micșorare mai mult decât dublă decât cea solicitată de companiile de distribuție și furnizare.

Potrivit calculelor ANRE, tariful la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie consumatorilor casnici se propune a fi redus cu 12,7 la sută, de la 199 bani pentru un kilowatt/oră la 174 bani, pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) prețurile vor fi reduse de la 182 la 158 bani pentru un kW/oră și pentru consumatorii racordați la rețelele de distribuție de tensiune înaltă (35, 100 kV), de la 153 la 132 bani pentru un kWh/oră.

ANRE menționează că în calcul au fost luate și devierile financiare din anul 2018, acumulate pe fondul aprecierii sensibile a leului moldovenesc față de dolarul SUA.

Potrivit proiectului autorității de reglementare, ar urma să fie recalculate în scădere și prețurile reglementate la energia electrică furnizată consumatorilor finali în primele două luni ale anului 2018.

Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a prezentat, la finele lunii aprilie, ANRE solicitările de ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuţie şi a preţurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice. Potrivit proiectului, tarifele pentru consumatorii casnici urmează a fi reduse cu 5,5 la sută, de la 199 bani pentru un kilowatt/oră, până la 187,99 de bani.

Companiile energetice din Republica Moldova procură de la 1 aprilie 2018 energie electrică la preț de 5,24 cenți USD/kWh. Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora, ci dimpotrivă se vor micșora, dădea asigurări Ministerul Economiei și Infrastructurii. Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și aprecierii considerabile a leului, au fost identificate soluții pentru a nu admite majorarea tarifelor din cauza diferenței dintre contractul actual și cel anterior.

ANRE mai propune ca prețurile reglementate la energia electrică furnizată la de către societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord pentru consumatorii casnici din nordul țării să fie redus de la 212 bani pentru un kilowatt/oră la 191 de bani. Pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) prețurile vor fi reduse de la 184 la 166 bani pentru un kWh/oră.

Ultima ajustare a tarifelor la energia electrică a fost efectuată la 17 martie 2017, când tariful pentru populație și consumatorii racordați la rețelele de tensiune medie au fost majorate.

Moldpres

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. Bine ca nu se face inainte de alegeri ca la sigur avea sa se speculeze faptul ca e campanie electorala. Vedem oamenii cum vor reactiona. Iar faptul ca vor fi reduse preturile e foarte bine cu atat mai mult ca eu luna de luna achit peste 1000 lei lumina

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.