Consiliul Europei va oferi Moldovei asistență în realizarea reformelor din justiție

R. Moldova va beneficia de toată asistenţa necesară din partea Consiliului Europei în realizarea reformelor în domeniul justiției. Asigurarea a venit din partea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în cadrul unei întrevederi la Strasbourg cu ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi.

Victoria Iftodi_Thorbjorn Jagland

Victoria Iftodi și Thorbjørn Jagland. Foto: justice.gov.md

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia din R. Moldova, reformele implementate în sectorul justiției și asistența acordată de Consiliul Europei țării noastre.

Ministrul Justiţiei l-a informat pe oficialul european despre progresele înregistrate în reformarea justiției, onorarea angajamentelor asumate de țara noastră în momentul aderării la Consiliul Europei, măsurile întreprinse în lupta împotriva corupției și actuala situație în domeniul drepturilor omului. La fel, s-a discutat despre „Mica Reformă a Justiției”, fiind subliniată importanța expertizei oferite de Consiliul Europei în procesul de creație legislativă.

Ministrul Justiției a menționat că actualmente se lucrează la o nouă strategie pe termen lung în domeniul justiției. În context, Victoria Iftodi a subliniat importanța evaluării efectuate de Consiliul Europei privind implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016. Aceasta a oferit asigurări că recomandările misiunii de evaluare vor fi transpuse în noua strategie.

De asemenea, ministrul Justiției a solicitat intensificarea eforturilor de asigurare a executării depline a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, în special a celor care țin de regiunea transnistreană. Părțile au apreciat importanța sporirii încrederii între cele două maluri ale Nistrului și necesitatea impulsionării dialogului.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, s-a arătat mulțumit de existența voinței politice de a aduce transformări pozitive în procesul de modernizare și democratizare a R. Moldova și a asigurat că va sprijini eforturile țării noastre în acest sens. De asemenea, referindu-se la hotărârile CtEDO, care țin de regiunea transnistreană, oficialul și-a expus angajamentul de a susține acțiunile de implementare a acestora.

Ministrul Justiţiei, Victoria Iftodi, s-a aflat în perioada 23-25 mai într-o vizită de lucru la Strasbourg.

MoldpresCategorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.