Pavel Filip, la Automotive Days: Îmi doresc să trecem de la investiții în forța de muncă la investiții în materie cenușie

Oportunitățile investiționale, realizările, dar și provocările cu care se confruntă industria automotive din țara noastră, au fost discutate astăzi la forumul „Moldova Automotive Days 2018”.

Filip_Automotive

Pavel Filip. Foto: gov.md

Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a reunit peste 300 de potențiali investitori străini din sectorul automotive, producători și furnizori din industria constructoare de mașini, parteneri de dezvoltare și studenți de la facultățile inginerești.

Premierul Pavel Filip a menționat că pe parcursul ultimilor ani sectorul automotive a devenit una din cele mai dinamice industrii, cu renumiți jucători internaționali care au ales țara noastră pentru a-și extinde afacerile. Astfel, anul trecut producția industrială în sector a crescut cu 43 la sută, iar exporturile cu 37%. Totodată, volumul investițiilor a depășit 430 milioane de dolari.

„Acest sector poate pune pe roate, la propriu și la figurat, întreaga economie. Anul trecut, sectorul avea în jur de 10 mii de angajați. Astăzi vorbim de 15 mii de oameni care muncesc în acest domeniu, 15 mii de oameni care nu au plecat din țară, 15 mii de familii care sunt împreună în fiecare zi. Iar pentru noi asta e cel mai important”, a spus Pavel Filip.

Referindu-se la pregătirea specialiștilor în domeniu, premierul a evidențiat beneficiile învățământului dual. Din cei 700 de tineri care învață meseria direct la fabrică, 100 sunt din sectorul automotive. Pavel Filip a salutat organizarea târgului locurilor de muncă în sectorul auto și a încurajat tinerii să aleagă acest domeniu pentru o carieră de succes. „Îmi doresc să trecem de la investiții în forța de muncă la investiții în materie cenușie, adică de la asamblarea componentelor auto la research & development și IT. Avem în țară profesioniști, tineri cu minți luminate și capacități de a fi creativi”, a accentuat Pavel Filip.

Șeful Executivului s-a arătat mândru de inginerii moldoveni care proiectează componente auto pentru mașinile de lux, menționând că ingineria mecanică capătă proporții și urmează a fi adăugată la tipurile de activități care se bucură de facilități în cadrul parcurilor IT. De asemenea, premierul s-a referit la acțiunile întreprinse de Executiv pentru stimularea investițiilor și s-a arătat deschis pentru continuarea dialogului pentru multiplicarea rezultatelor înregistrate în industria auto, inclusiv pe platforma Consiliului Economic.

„Industria automotive se află la intersecția a 3 elemente: forță de muncă, investiții și tehnologii. Vă mulțumesc pentru că ne ajutați aici, acasă, să le conectăm, astfel încât împreună să mișcăm țara înainte. Îmi doresc ca într-o bună zi să ne uităm pe harta investițiilor din țară și să vedem acolo mari corporații, cu fabrici și centre deschise în Moldova”, a declarat prim-ministrul.

Prezent la eveniment, ambasadorul Japoniei în țara noastră, Masanobu Yoshii, a confirmat că Republica Moldova este o destinație atractivă pentru investitori, reiterând intenția de a coopera în continuare pentru valorifica potențialului existent în sectorul automotive. La rândul său, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Iulia Monar, a specificat că deschiderea noilor fabrici din industria automotive contribuie la dezvoltarea regională și generează beneficii directe pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

În prezent, în sectorul automotive activează peste 20 de companii din Germania, Japonia, Italia, Austria, SUA, Elveția, Belgia și Romania. În anul curent, investițiile în domeniu vor atinge 500 milioane de dolari.Categorii:Economie

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. Chiar daca la moment in Moldova doar se ansambleaza masini si nu am ajuns la constructii, cred ca cu asa colaborari si investitori, guvernarea va aducesi linie de constructie a automobilelor.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Totuși ar fi bine să atragem ami ulți investitori din aceștia să creieze mai multe locuri de muncă. 5000 de locuri dintr-un foc, este un succes.

    Apreciază

  3. Orice investitii constitue un avantaj economic cu noi locuri de munca si salarii mai decente , aditional si o crestere economica interna in stat.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.