Restanțele față de bugetul de stat s-au majorat în anul 2017 cu 28,6% la față de anul 2016. Totodată, în 2017 au crescut și datoriile instituțiilor de stat.

buget_calculator

Foto: puterea.ro

Acestea sunt câteva dintre datele pe care le relevă rapoartele de audit ale Curții de Conturi, după ce instituția a examinat raportul privind executarea bugetului de stat pentru anul precedent, precum și managementul datoriei publice.

La sfârșitul anului 2017, restanțele la plata obligațiilor contribuabililor față de bugetul de stat au fost de aproximativ un miliard 850 de milioane de lei. Cele mai multe restanțe au fost la plățile de bază și la amenzi. O altă problemă a bugetului de stat este în continuare creșterea datoriilor instituțiilor de stat, spune raportorul Tatiana Carajeleascov.

Auditorii de la Curtea de Conturi au examinat și managementul datoriei publice pentru anul 2017. Astfel, datoria publică a constituit 58 de miliarde, 451 de milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriei sectorului public este deținută de sectorul de stat, susține raportul Irina Buga.

„Ponderea majoră revine datoriei de stat, cu 88, 4%, urmată de datoria Băncii Naționale a Moldovei de 7,7 %, datoria unităților administrativ teritoriale și a întreprinderilor din sectorul public”.

După prezentarea datelor de audit, ministrul finanțelor Octavian Armașu, a declarat că bugetul de stat pentru anul 2017 a fost executat conform cadrului legal. El a explicat că anul trecut au fost mai multe dificultăți la implementarea proiectelor cu finanțare din surse externe.

Radio Chișinău

Reclame