Fost ministru: După victoria lui Năstase în turul întâi, guvernarea poate fi schimbată

După victoria candidatului PPDA la funcția de primar, Andrei Năstase, din 20 mai, care i-a permis să acceadă în turul doi, a devenit clar că guvernarea deținută de PDM împreună cu PSRM poate fi schimbată la alegerile parlamentare. De această părere este istoricul Octavian Țîcu, exprimată în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Octavian Ticu

Octavian Țîcu. Foto: stiri24.md

În opinia istoricului, voturile de la Bălți și Chișinău reprezintă o înfrângere a „binomului Plahotniuc-Dodon” – la Bălți au pierdut socialiștii, iar la Chișinău guvernarea.

„Victoria lui Năstase în turul doi poate fi asigurată prin prezență la vot și printr-un vot acordat dreptei pentru că Ion Ceban nu are fizic de unde acumula voturi. Va fi, probabil un scor de 45-47% la 53-55% în favoarea lui Năstase”, spune istoricul.

Totuși, Octavian Țîcu spune că are două temeri: puterea ar putea face orice ca Ion Ceban să câștige și faptul că dacă ajunge în fruntea Primăriei, guvernarea lui Andrei Năstase nu va fi deloc ușoară.

„Senzația mea generală este că puterea va fi schimbată în toamnă pentru că ea nu poate să nu fie schimbată. Tot ceea ce se întâmplă în context regional, extern, parteneri, în interior la societatea noastră, ne arată că această capotare în cazul Chișinăului va duce la căderea puterii pentru că altfel va fi un colaps”, este de părere istoricul.

Octavian Țîcu spune că are propuneri de a candida la alegerile parlamentare din toamna acestui an, inclusiv de la liderul PAS, Maia Sandu. „Nu sunt decis pentru că încă nu știu care sunt condițiile”, spune istoricul.

Potrivit lui, alegerile din municipiul Chișinău au demonstrat că Andrei Năstase și Maia Sandu încă mai au mult pentru a deveni o echipă. „Bălțiul a arătat că ei nu sunt încă o echipă. Mai mult, ezitarea inițială a Maiei Sandu care ar fi vrut să meargă separat în campanie știind că are electorat care o votează mai mult, dar până la urmă lucrurile s-au așezat. Eu cred că această formulă trebuie extinsă la nivelul întregii țări, în care să meargă metode de convingere a oamenilor că există o forță de opoziție și ea este valabilă nu doar pentru alegătorul interior, dar și pentru partenerii externi”, a afirmat Octavian Țîcu.Categorii:Opinii

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Precis e istoric? Poate e vreun istoric ce scrie viitorul? 😀

    Apreciază

  2. Nu, nu asta nu schimba nimic, cetatenii se con ving pe zi ce trece la dezbaterile pe care le are Nastase cu Cioban cu ei mint pe minut, nu nu are sanse la parlamentare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.