Reprezentantul special al Rusiei, Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Serghei Gubarev, consideră că „cheia soluţionării tuturor problemelor ce ţin de reglementarea transnistreană se află la Chişinău şi Tiraspol”. Despre aceasta el a declarat pentru agenţia rusă TASS la finele rundei de negocieri în formatul „5+2”, care s-a încheiat în ajun la Roma.

Transnistria

Foto: evz.md

El a remarcat „realizarea unui progres semnificativ în procesul de negocieri”.

„Nu putem să nu remarcăm rolul activ al lui Franco Frattini (reprezentantul special al Președinției italiene în OSCE – n.r.) și intensificarea muncii la nivelul grupurilor de lucru bilaterale. Ceea ce va fi bun pentru populația din dreapta și din stânga Nistrului, desigur, va fi recunoscut de către toți mediatorii internaționali”, a spus Gubarev.

El a menționat că „în cadrul formatului „5+2” persistă o atmosferă de lucru minunată”, „situația politică externă și tensiunile în relațiile Rusiei cu UE, SUA și Ucraina nu afectează activitatea privind reglementarea conflictului transnistrean”.

„Ne salvează faptul că nu ne avântăm spre culmile munţilor, ci ne ocupăm de soluţionarea unor probleme concrete. Înțelegem cum pot fi rezolvate aceste probleme. Ne-am concentrat prin acordul tacit asupra reglementării transnistrene”, a spus diplomatul rus.

Potrivit lui, deşi fiecare țară reprezintă „în mod firesc” propriile interese, părțile au reușit să stabilească un dialog constructiv.

„Ne concentrăm pe rezolvarea problemelor concrete, fapt ce contribuie la crearea unei atmosfere de cooperare, înțelegere reciprocă și căutare a unor soluții optime, de care cu toți suntem interesați”, a spus Gubarev.

El a reamintit că în Transnistria locuiesc 200 mii de cetățeni ruși.

„Desigur, nu putem să nu atragem atenţie la ceea ce se întâmplă în această regiune. Trebuie să găsim un model de reglementare care să convină ambelor maluri. Principalul rezultat al rundei de negocieri de la Roma este realizarea tacticii pașilor mici, care a fost adoptată încă în 2012, adică soluționarea problemelor concrete”, a concluzionat Gubarev, menționând că următoarea reuniune va avea loc în octombrie-noiembrie.

La finele rundei de negocieri, a fost semnat „Protocolul de la Roma”, în care Chișinăul și Tiraspolul au reiterat angajamentul de a îndeplini documentele semnate anterior, precum și de a soluţiona toate problemele exclusiv la masa de negocieri. Protocolul conține şi o Foaie de parcurs privind unele acțiuni ulterioare.

Reclame