De la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate 28 de cazuri de rujeolă, dintre acestea 26 au fost depistate pe parcursul lunii mai.

rujeola

Foto: ipn.md

Potrivit datelor Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din totalul de bolnavi înregistrați, 21 (75%) sunt de etnie romă.

În majoritatea cazurilor, persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei. Doar doi bolnavi au fost vaccinați cu 2 doze de vaccin, ultima în anul 2002. Cei mai afectați de rujeolă au fost copiii, reprezentând aproape jumătate din cazuri. De asemenea, boala a afectat și trei bebeluși cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale întreprinde toate măsurile necesare pentru a opri răspândirea rujeolei și îndeamnă populația să se vaccineze, îndeosebi persoanele care doresc să călătorească în zonele afectate de rujeolă (România, Ucraina, Grecia, Italia, Muntenegru). Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Rujeola este de șase ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta complicații grave, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau chiar deces. Rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în anul 2017 pe teritoriul țării noastre a fost de 87%, ceea ce nu este suficient pentru a proteja fiecare persoană de boală.

Situația la capitolul rujeolă în țările vecine rămâne a fi una alarmantă. În Ucraina, până pe 27 mai, au fost înregistrate 18144 cazuri, dintre care opt persoane au decedat. În România, pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 13563 de cazuri, dintre care 55 s-au soldat cu deces.

Moldpres

Reclame