Clasament mondial: R. Moldova, pe locul 128 din lume după calitatea drumurilor

R. Moldova a fost plasată pe locul 128 din 137 de țări incluse în clasamentul Indicelui Competitivității Globale 2017-2018, realizat de Forumul Economic Mondial. 

Drumuri_drumari_reparatie

Foto: moldpres.md

Drumurile moldovenești au fost apreciate cu 2,5 puncte din 7 puncte maxim posibile, unde 7 semnifică o calitate foarte bună a drumurilor, printre cele mai bune din lume, iar 1 cel mai jos scor – o calitate foarte proastă a drumurilor.

Pentru anii 2015-2016, Republica Moldova a obținut un scor mai mic, de 2,4 puncte, poziționându-se pe locul 133 din 140 de economii analizate.

Conform Indicelui Competitivității Globale 2017-2018, infrastructura reprezintă unul din factorii cei mai problematici pentru dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Pe primele locuri sunt corupția, instabilitatea politică, accesul la finanțare, birocrația ineficientă.

Potrivit clasamentului, România ocupă poziția 120 cu un scor de 2,7 puncte, Ucraina este poziționată mai jos cu două locuri față de Republica Moldova, respectiv pe 130 cu 2,4 de puncte, iar Federația Rusă s-a clasat pe 114 cu un scor de 2,9 puncte.

Cele mai bune drumuri, conform Indicelui Competitivității Globale 2017-2018, sunt în Emiratele Arabe Unite, urmate de Singapore, Elveția, Hong-Kong și Olanda. Din cele 137 de țări analizate, cele mai rele drumuri sunt în Mauritania, Congo, Haiti, Madagascar.

Guvernul a lansat în anul 2018 programul „Drumuri bune pentru Moldova” care prevede reabilitarea a circa 1200 kilometri de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi de circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 milioane de lei, și din Bugetul de Stat – 1100 milioane de lei. Lucrările de reparație a drumurilor au început la mijlocul lunii mai.

Moldpres

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.