O expoziție cu genericul „Muzică de origine necunoscută”, semnată de pictorul şi fotograful german Sigmar Polke a fost vernisată ieri la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Expozitie_pictor

Foto: moldpres.md

Expoziția cuprinde peste 40 de lucrări, realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitat de Moldpres, șeful adjunct al misiunii diplomatice germane în R. Moldova, Florian Seitz, a menționat că Sigmar Polke este un artist excepțional al secolului XX, care a fondat mișcarea artistică numită ”realismul capitalist”, ca o reacție adversă la „realismul socialist”, doctrină artistică oficială a regimului sovietic, criticând în acelaşi timp şi societatea de consum a capitalismului occidental.

„Această expoziție a fost prezentată în mai multe orașe ale lumii și ne bucurăm foarte mult că ea a ajuns acum la Chișinău. Țin să mulțumesc instituțiilor cu care am colaborat în acest sens: Muzeului Național de Artă al Moldovei, Institutului Goethe din București și Centrului Cultural German AKZENTE din Chișinău”, a afirmat Florian Seitz.

În alocuțiunea sa, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a subliniat că Sigmar Polke este un artist care a excelat în domeniul graficii în special, dar și în domeniul fotografiei. „Era foarte bine ancorat în realitățile estetice ale vremii. A intrat în notorietate universală prin faptul că lucrările lui au atras atenția tuturor în cele mai mari muzee din lume”, a accentuat Tudor Zbârnea.

Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, Sigmar Polke este un clasic al artei universale și unul dintre cei mai reprezentativi pictori ai secolului XX. „El a demonstrat că pictura, arta, este o creație liberă”, a mai spus Tudor Stăvilă.

Sigmar Polke s-a născut în 1941 în orăşelul Oels din Polonia. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial familia sa este expulzată din ţară şi se refugiază în Thuringia, Germania de Est, ulterior în cea de Vest. Între anii 1961-1967, Sigmar Polke studiază la Academia de Artă din Düsseldorf. Activitatea sa a exercitat o influenţă internaţională asupra tinerei generaţii de artişti (David Salle, Julian Schnabel, Richard Prince etc.). S-a stins din viață în 2010. Lucrările sale sunt incluse astăzi în colecţiile Institutului de Artă din Chicago, MoMA din New York, Galeriei Tate din Londra, Muzeului de Artă din Bonn, Muzeului J. Paul Getty din Los Angeles, şi altele.

Expoziția va fi deschisă până la 29 iulie.

Moldpres

Reclame