Fracţiunea PLDM propune desfăşurarea alegerilor parlamentare în circumscripţiile uninominale în două tururi. PLDM a înregistrat un proiect de lege în acest sens la secretariatului Parlamentului.

PLDM

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Potrivit inițiativei legislative, se propune introducerea unor modificări în Codul Electoral, care să prevadă ca la alegerea deputaților să fie organizate două tururi de scrutin în circumscripțiile uninominale. Inițiativa prevede desfăşurarea alegerilor similar cu alegerile primarilor: în circumscripțiile uninominale, unde niciun candidat nu obţine mai mult de 50% din voturi în primul tur de scrutin, să fie desfăşurat al doilea tur între doi candidați care au primit cele mai multe voturi.

„Dacă majoritatea parlamentară nu introduce aceste amendamente, în Parlamentul de legislatura următoare pot ajunge deputați care au acumulat doar câteva mii de voturi. Comisia de la Veneția a recomandat, de asemenea, organizarea alegerilor în circumscripțiile uninominale în două tururi, dar majoritatea parlamentară, la insistența socialiștilor, a ignorat această recomandare. În cazul în care majoritatea nu susține inițiativa noastră, ne vom trezi cu un parlament complet nereprezentativ, care nu va exprima voința reală a cetățenilor”, a spus, joi, președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, pentru reporteri.

Proiectul mai conține amendamente care prevăd posibilitatea ca şi candidații independenți să poată candida în baza sistemului proporțional.

„Deputații care au votat pentru sistemul mixt au lipsit cetățenii care doresc să candideze în calitate de candidați independenți în circumscripția uninominală de dreptul de a fi aleși. Aceasta este o încălcare a drepturilor cetățenilor”, a spus Deliu.

Liberal-democrații insistă ca inițiativa lor legislativă să fie examinată de Parlament în viitorul apropiat, pentru ca alegerile să se desfăşoare cu aceste amendamente.

Anterior, PSRM a insistat pe desfăşurarea alegerilor în circumscripțiile uninominale într-un singur tur. Aceasta a fost una dintre principalele condiții pentru a vota pentru trecerea la sistemul electoral mixt. Președintele Igor Dodon a declarat mai devreme că, dacă nu se va ţine cont de condițiile socialiștilor, atunci alegerile parlamentare din toamnă s-ar putea desfăşura în baza sistemul proporțional anterior.

Infotag

Reclame