Poroșenko îi cere lui Putin eliberarea „prizonierilor politici” ucraineni

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin eliberarea „prizonierilor politici” ucraineni reţinuţi în Rusia, între care cineastul Oleg Sentsov, aflat în greva foamei, a anunţat preşedinţia ucraineană citată de AFP.

Petro Porosenko

Petro Poroșenko. Foto: in-cyprus.com

„Petro Poroşenko a subliniat importanţa unei eliberări rapide a prizonierilor politici ucrainieni deţinuţi în Rusia şi în teritoriile ocupate”, termen folosit de Kiev pentru a desemna Crimeea anexată şi estul Ucrainei aflat sub controlul separatiştilor, a indicat preşedinţia în comunicat.

Cineastul ucrainean Oleg Sentsov, care este condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia pentru „terorism”, a început greva foamei pe 16 mai, cerând eliberarea „prizonierilor politici” ucraineni reţinuţi în ţară. Opozant al anexării Crimeii de către Rusia în martie 2014, Oleg Sentsov şi militantul ecologist ucrainean Alexandre Koltchenko au fost condamnaţi în august 2015 pentru „terorism” şi „trafic cu arme”.

„Singura mea cerinţă pentru a înceta (greva foamei, n.r) este eliberarea tuturor prizonierilor politici de pe teritoriul rusesc”, a adăugat el.

Potrivit avocatului său, Sentsov consideră că 64 „prizonieri politici” ucraineni sunt în prezent reţinuţi în Rusia, în afară de cazul lui.

News.ro

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.