Deputat român: „Solicit finanțare pentru postul unionist 10 TV de la Chișinău”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat miercuri, 13 iunie a.c., la tribuna Camerei Deputaților, un șir de amendamente aduse la proiectul de Lege privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, precum şi a modului de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru această activitate. 

Constantin Codreanu

Constantin Codreanu

În intervenția sa, deputatul Constantin Codreanu, a ținut să facă precizări asupra amendamentelor sale care aduc modificări esențiale proiectului de Lege, dar au fost respinse în Comisia sesizată spre dezbatere în fond, cea  pentru buget, finanțe și bănci.

Deputatul Constantin Codreanu a menționat: „Domnule președinte de ședință, distinși colegi, vorbesc de la tribuna Camerei Deputaților, din poziția deputatului ales în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării și a președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, despre un proiect de lege vital ce ar trebui să vină în sprijinul activității românilor noștri din străinătate și a organizațiilor reprezentative ale acestora.

Mă voi referi, cu titlu de exemplu, la amendamentul adus articolului 9, unde a fost respinsă propunerea ca «finanțările nerambursabile destinate programelor, proiectelor sau acțiunilor selectate să se aprobe pentru întreaga perioadă de derulare a acestora, putându-se desfăşura pe parcursul mai multor ani calendaristici, și se asigură anual, potrivit acordului de finanțare». Acestă reglementare ar da posibilitatea solicitantului să își implementeze proiectul, în funcţie de necesităţi, şi pe parcursul a doi sau a mai multor ani, nemaifiind limitat de programări fiscale sau ani calendaristici, ci de ani de implementare, exprimați în număr de luni de la data demarării.

Suntem cu toții în serviciul românilor, iar interesele lor sunt prioritare și trebuie reflectate în proiectele de lege pe care le aprobăm. O influență concretă pe care o are Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2018 asupra activității românilor din afara granițelor poate fi exemplificată prin situația Postului de televiziune 10 TV de la Chișinău care, din lipsa de resurse financiare necesare, este nevoit să își suspende activitatea după 2 ani de muncă continuă pentru cauza comună a unioniștilor, ce aduce informații și subiecte tratate echidistant folosind adevărul istoric. Închiderea singurului post de televiziune unionist din Republica Moldova, mai ales în lipsa unui spațiu informațional comun al celor două state românești, creează încă o breșă în favoarea propagandei rusești”.

„Problema lipsei de finanțare din partea statului român către activități strategice desfășurate în afara României, dar în interesul ei, este una reală și nu trebuie să ne separe pe criteriul apartenenței de partid ori pe cel al aflării în arcul guvernamental sau în opoziție parlamentară. Astfel, solicit finanțare din partea statului român pentru postul de televiziune 10 TV și reluarea în procedură de urgență a discuțiilor cu privire la implementarea spațiului informațional comun România – Republica Moldova”, a concluzionat președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.