Meteorologii au anunțat Cod Galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi până pe data de 15 iunie Cod Galben de caniculă şi pericol excepţional de incendiu.

Canicula

Foto: vremeanoua.ro

Potrivit meteorologilor, în intervalul 13-15 iunie, predominant în raioanele din centrul şi sudul ţării, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius.

În aceeaşi perioadă rămâne valabil şi Codul Galben de pericol excepţional de incendiu de clasa V, cu caracter natural, şi ameninţare de incendiu a fâşiilor forestiere şi culturilor agricole.

De asemenea, conform specialiştilor de la SHS, până la 18 iunie este în vigoare şi Codul Galben de secetă hidrologică. Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din R. Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată într-un comunicat al instituției.

În contextul arşiţei şi secetei stabilite în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112. Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii Agenţiei „Moldsilva” roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

La rândul lor, medicii avertizează bolnavii cronici, în special cei cu maladii cardiovasculare şi ale aparatului respirator, persoanele în etate, femeile însărcinate şi copiii să evite expunerea la soare în orele toride. „În timp de vară, pe caniculă, sunt indicate hainele uşoare, de preferat din pânză naturală şi de culori deschise, neapărat să fie acoperit capul, hidratare suficientă şi un regim alimentar adecvat”, susţin mai multe surse medicale.

MoldpresCategorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.