Agresiunea Rusiei // Moldova, Ucraina și Georgia ar putea acționa Rusia în judecată

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că „Moldova, Ucraina şi Georgia ar putea împreună acţiona Rusia în judecată în legătură cu agresiunea Kremlinului şi ocuparea unei părţi din teritoriile lor”. Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru portalul ucrainean „cenzor.net.ua”, în cadrul vizitei de săptămâna trecută la Kiev.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: Philippe Buissin / EP / infoeuropa.md

„Retragerea trupelor rusești nu se discută între noi și Transnistria. Acest lucru trebuie discutat la nivel înalt. Trebuie să solicităm acțiuni mai ferme din partea SUA, UE şi din partea OSCE. Cum putem să mai avansăm? Uneori găsim soluții împreună cu Ucraina și Georgia. Afară de sancțiuni, avem o idee: dorim ca o companie internațională să evalueze pierderile tuturor celor trei state suferite în urma ocupaţiei teritoriilor și să formăm un caz judiciar… Vom depune o plângere comună într-o instanță internațională Și vom obține, probabil, şi miliarde”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui, cele trei țări membre ale Parteneriatului Estic nu au luat încă o decizie finală în această privință și deocamdată discută această opțiune. El a subliniat că acum ţările își vor coordona eforturile mai activ, după ce, pe 9 iunie, au semnat acordul privind crearea Asambleei interparlamentare.

„Republica Moldova cere în mod constant retragerea trupelor rusești de pe teritoriul său, deoarece acestea staţionează ilegal. În lunile următoare, dorim să obținem o decizie a ONU privind retragerea trupelor rusești din Transnistria. Bineînțeles, Rusia nu o va face mâine. Dar acesta este un alt instrument juridic care ne va ajuta mai târziu să ne adresăm în anumite instanțe internaționale”, a subliniat Candu.

În ianuarie 2018, într-un interviu pentru publicaţia letonă „Latvijas Avize”, președintele Parlamentului RM a anunţat intenția de a înainta Moscovei o notă de plată pentru aflarea trupelor rusești, care „va fi măsurată în miliarde de dolari”.

„Aceasta este o încălcare a dreptului internațional din partea Rusiei. Intenționăm să angajăm o companie juridică internațională pentru a calcula pierderile cauzate de prezența Rusiei în Transnistria în decurs de 25 de ani”, a spus Candu.

Infotag

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

  1. Autoritatile propagandistice de la Kremlin ar fi de cuviinta sa intaleaga ca deja influenta sa nu mai are valoare in aceste state odata ce sa inceput conlucrarea se va parveni si cu decizii contra acestora si nu o sa mai ajute marionetele sale de Dodon si Usatii.

    Apreciază

  2. A dat Dumnezeu si au aparut si curajosi si la noi la guvernare, ca de cind ma tin minte, nimeni nu a avut curajul sa raspunda presiunilor rusesti.

    Apreciază

  3. Hai că Plaha până la urmă va alunga rușii de pe teritoriul nostru la ei acasă, cu ajutorul din partea UE și SUA.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.