UE trebuie să intensifice influența pe plan global, pentru contracararea Rusiei, Chinei și SUA

Uniunea Europeană trebuie să îşi intensifice rolul la nivel global, fiind necesar să fie pregătită inclusiv pentru a lua măsuri contra Statelor Unite dacă Washingtonul depăşeşte „linii roşii”, dar şi împotriva Rusiei şi Chinei, afirmă Heiko Maas, ministrul german de Externe.

Merkel_Trump_Macron

Foto: gettyimages.com

Într-un discurs rostit la Berlin, Heiko Maas a prezentat o perspectivă post-transatlantică asupra Europei, semnalând că nu mai consideră esenţială alianţa de şapte decenii cu Statele Unite.

„Avem nevoie de un parteneriat echilibrat cu Statele Unite, în care noi, europenii, să putem exercita o influenţă puternică de contracarare atunci când Statele Unite depăşesc linii roşii”, a afirmat Heiko Maas, citat de agenţia Reuters şi de publicaţiile Die Zeit şi Der Spiegel.

„De la începerea mandatului lui Donald Trump, Atlanticul s-a lărgit”, a observat Heiko Maas în cursul unui seminar pe tema politicilor europene desfăşurat la Berlin, notând că preşedintele SUA exercită dubii „prin Twitter” asupra unor alianţe vechi de zeci de ani.

„Trebuie să acţionăm mai puternic atunci când Administraţia SUA pune sub semnul întrebării în mod agresiv valorile şi interesele noastre”, a insistat şeful diplomaţiei germane.

Heiko Maas a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să contracareze Rusia, China şi chiar Statele Unite. „Politicile egoiste aplicate de Donald Trump sub sloganul «America pe primul loc», atacurile Rusiei asupra dreptului internaţional şi asupra suveranităţii statelor, expansiunea uriaşei China – ordinea globală cu care eram obişnuiţi nu mai există”, a observat Heiko Maas.

În contextul ascensiunii „naţionalismului radical, populismului şi şovinismului”, este necesar ca Europa să consolideze solidaritatea şi puterea. „Doar cu o Europă unită, suntem suficient de puternici pentru configurarea lumii aşa cum vrem”, a continuat Heiko Maas, subliniind că cea mai bună ripostă la sloganul preşedintelui Donald Trump „America pe primul loc” trebuie să fie „Europa unită”.

Statele est-europene se simt alienate din cauza încercărilor de a li se impune primirea imigranţilor extracomunitari, dar ar trebui să li se ofere şansa unei influenţe mai mari asupra politicilor europene, a recomandat Heiko Maas, pledând şi pentru mai multă solidaritate cu ţările sudice afectate de crize economice şi şomaj.

De asemenea, ministrul german de Externe a reiterat ideea intensificării integrării europene la nivel economic, financiar, energetic şi în materie de securitate.

MediafaxCategorii:Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.