Mihai Eminescu, comemorat la 129 de ani de la trecerea în eternitate

Mai multe manifestări culturale au fost organizate astăzi în capitală şi în întreaga ţară cu ocazia împlinirii a 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu, supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu. Foto: evz.ro

Scriitori, oameni de cultură și artă, iubitori de poezie au depus în dimineaţa zilei flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău, după care a urmat un recital literar-muzical.

În alocuțiunea sa, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că Mihai Eminescu este comemorat nu numai la Chișinău, ci și la Soroca, Telenești, Cahul și în alte raioane, la Iași, Suceava, București și Cernăuți și peste tot în lume unde locuiesc conaționali de-ai noștri, peste tot unde există suflu românesc, iar unde este suflet românesc, acolo este și va fi mereu poetul Mihai Eminescu.

În acelaşi timp, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a accentuat că a-l omagia pe Eminescu înseamnă a omagia limba română și spiritualitatea noastră.

În cadrul evenimentului, academicianul Mihai Cimpoi și-a prezentat cea de-a doua ediție a Dicționarului Enciclopedic Eminescu, apărut recent la Editura ”Gunivas” din Chișinău.

Un spectacol consacrat lui Mihai Eminescu, organizat de Ambasada României în R. Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a avut loc ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, în cadrul căruia au evoluat laureații Concursului Internațional ”Mihail Jora”.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

MoldpresCategorii:Cultură

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.