Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă şi necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU. Anunțul a fost făcute de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Tudor Ulianovschi

Tudor Ulianovschi. Foto: mfa.gov.md

„Avem deja circa zece state care au coautorat proiectul rezoluției respective”, a notat ministrul. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, deși este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federația Rusă, așteptările sunt că țările ONU să ofere susținere, bazându-se pe principiile de drept internațional şi principiile Cartei ONU, demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, în virtutea aflării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.

Șeful diplomației moldovenești a mai spus că autoritățile țării au pledat în mod constant pentru retragerea formațiunilor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul său, acestea fiind o reminiscență a fostei armate a 14-a sovietice, reorganizată în 1995 în așa-zisul Grup operativ de trupe rusești.

Reclame