Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Moldovei va fi examinată la ONU

Proiectul rezoluției cu privire la retragerea completă şi necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova va fi examinat pe 22 iunie în cadrul ședinței Adunării Generale a ONU. Anunțul a fost făcute de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Tudor Ulianovschi

Tudor Ulianovschi. Foto: mfa.gov.md

„Avem deja circa zece state care au coautorat proiectul rezoluției respective”, a notat ministrul. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, deși este un proiect bazat pe angajamentele asumate de Federația Rusă, așteptările sunt că țările ONU să ofere susținere, bazându-se pe principiile de drept internațional şi principiile Cartei ONU, demonstrând solidaritate cu demersul Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, în virtutea aflării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.

Șeful diplomației moldovenești a mai spus că autoritățile țării au pledat în mod constant pentru retragerea formațiunilor militare ale Federației Ruse de pe teritoriul său, acestea fiind o reminiscență a fostei armate a 14-a sovietice, reorganizată în 1995 în așa-zisul Grup operativ de trupe rusești.

Reclame


Categorii:Transnistria

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.