SUA examinează posibilitatea unirii Moldovei cu România

Renumitul consultant politic român Cozmin Gușă afirmă că SUA examinează posibilitatea unirii Moldovei cu România. Despre aceasta el a declarat sâmbătă într-o emisiune la un post de televiziune român, notează Infotag.

Romania Mare

Foto: coltul-adevarului.blogspot.md

El a spus că despre aceasta a aflat din diferite surse în timpul aflării sale în SUA, unde consultantul politic a activat o perioadă. Potrivit lui, aceste surse i-au spus că Washingtonul examinează opţiunea trecerii Ambasadei SUA de la Chişinău la Bucureşti, în contextul viitoarei uniri a celor două ţări.

„Există niște think tank-uri foarte prestigioase, care unele lucrează aproape de Casa Albă, altele de Departamentul de Stat, de CIA, FBI, care operează cu ideea argumentată că în viitor va fi foarte bine dacă va exista o singură ambasadă pentru România și Moldova, la București. Iar în Republica Moldova să fie doar un consulat. Asta e o dovadă a politicii americane să se exprime mai mult lingvistic, apropo de limba română care unește cele două state”, a declarat Guşă.

El consideră că acest lucru este „o uriașă performanță” pentru România, deoarece planurile SUA prevăd opţiunea unirii celor două ţări.

„Faptul că în acele laboratoare deja se discută despre asta este un lucru foarte consistent, care poate să ne dea satisfacţie că în momentul în care vezi din partea partenerului strategic, care are niște acțiuni constructive care te avantajează pe tine, ca stat, te simți mai bine”, a punctat consultantul politic.

Ambasada SUA în Moldova nu a comentat aceste planuri. În același timp, o dezminţire a acestor planuri reprezintă acțiunile Ambasadei SUA, care negociază cu Guvernul Moldovei ca să cumpere un teren în centrul Chișinăului, unde anterior se afla Stadionul republican. Acesta a fost demolat în 2007, iar terenul de aproape patru hectare a devenit pustiu.

„Dorim să cumpărăm acest teren pentru a construi pe acest loc un nou sediu modern pentru Ambasada SUA la Chișinău. Noi avem nevoie de o clădire nouă, iar Chişinăul are nevoie de un proiect frumos în acest loc, care trebuie să devină o bijuterie pentru capitala Moldovei”, a declarat într-un interviu la un post de televiziune ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.

Cozmin Guşă a fost deputat, secretar general al Partidului Social Democrat din România. El a fost, de asemenea, partener și consilier al bine-cunoscutului om de afaceri român Sorin Ovidiu Vântu. În 2010, Guşă a început să lucreze în echipa lui Vlad Plahotniuc, ocupându-se de imaginea lui. Cu ajutorul lui Guşă, Plahotniuc a stabilit relații cu Vântu și apoi a cumpărat postul Publika TV, care în 2010 a fost deschis la Chișinău de Sorin Ovidiu Vântu. Cozmin Guşă a devenit apoi unul dintre şefii canalului, dar câțiva ani mai târziu a revenit la Bucureşti.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.