Reorganizarea SA „Moldovagaz” conform practicilor europene, discutată de Pavel Filip și vicepreședintele „Gazprom”

Asigurarea pieței interne cu gaze naturale, tranzitul acestora, reorganizarea SA „Moldovagaz” conform practicilor europene, dar și perspectivele dezvoltării colaborării dintre țara noastră și compania „Gazprom”, au fost principalele teme de discuție la întrevederea de astăzi dintre prim-ministrul Pavel Filip și vicepreședintele SA „Gazprom”, Valerii Golubev.

Valerii Golubev_Pavel Filip

Foto: gov.md

Oficialii au constatat că în prezent Republica Moldova este asigurată pe deplin cu gaze naturale și efectuează la timp și integral plățile curente pentru gazele naturale consumate. Astfel, pentru gazele livrate în 2016 au fost achitate 200,6 milioane de dolari, iar în 2017 – 167,5 milioane de dolari. Datorită circumstanțelor favorabile create pe piața internă, Republica Moldova a reușit să achite și o parte din datoriile istorice.

Părțile au discutat și despre reorganizarea SA „Moldovagaz” și a structurilor sale interne de distribuție și furnizare a gazelelor naturale, în contextul reformei instituționale impuse de prevederile Acordului de Asociere RM-UE și pachetul energetic 3, dar și de legislația națională în domeniu, care prevede divizarea transportării, distribuției și furnizării gazelor naturale.

În cadrul discuțiilor, Republica Moldova a primit asigurările de rigoare că piața internă va fi avea volumul necesar de gaze naturale pe parcursul anului 2019, iar tranzitul acestora va fi efectuat în același mod.

Oficialii s-au referit și la perspectivele dezvoltării colaborării în viitor, precizând că în 2019 SA „Moldovagaz” va împlini 20 de ani de activitate.

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:, , ,

1 răspuns

  1. reorganizata asa ca sa revina sub controlul statului si nu Gazprom precum este din cauza lui Ion Sturza!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.