Din Moldova a fost evacuat penultimul lot de pesticide

Peste 80 de tone de pesticide, stocate pe teritoriul raionului Ungheni, au fost evacuate vineri pentru distrugere în Polonia.

Pesticide

Foto: army.md

Cu această ocazie, la depozitul central raional din satul Zagarancea, unde au fost colectate aproximativ 86 de tone de deşeuri de pesticide din 13 localităţi ale raionului Ungheni, a avut loc o ceremonie la care au participat ambasadori, reprezentanţi ai ministerului Apărării şi autorităţilor publice locale.

Secretarul de stat Vladimir Iliev a menţionat, în cadrul evenimentului, că asigurarea drepturilor fundamentale ale omului privind traiul într-un mediu curat fără deşeuri de pesticide alături de siguranţa alimentară, securitatea demografică, securitatea ecologică şi economică, au devenit pe parcursul ultimilor ani preocupări naţionale, iar ministerul Apărării s-a implicat activ în realizarea acestor obiective.

„Armata Naţională, în 2003-2008 a reambalat peste 3200 tone de deşeuri de pesticide din 424 locuri şi depozitat centralizat în 37 depozite centrale raionale, iar începând cu anul 2014 şi până în prezent, a evacuat şi distrus în Polonia, la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza 1238 tone de pesticide din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Basarabeasca, Donduşeni, Leova, Soroca, Taraclia, Cahul, Călăraşi, Glodeni, Făleşti, Comrat, Ceadîr-Lunga, Sîngerei, Drochia, Edineţ şi mun. Bălţi”, a spus secretarul de stat Iliev.

Vladimir Iliev a mulţumit Guvernelor României, Germaniei, Belgiei, Bulgariei, Turciei, Olandei, Italiei, Irlandei, Cehiei, Norvegiei, Lituaniei, Estoniei şi Japoniei — ţări donatoare, care au contribuit financiar la derularea Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova.

Potrivit managerul proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice din Republica Moldova, colonel Mariana Grama, cele 86 de tone de pesticide stocate în depozitul de la Zagarancea au fost colectate din localităţile Alexeevca, Boghenii Noi, Cetîreni, Costuleni, Hîrceşti, Manoileşti, Negurenii Vechi, Petreşti, Pîrliţa, Todireşti, Unţeşti, Ungheni, Valea Mare în 2007.

Sursa citată a menţionat că lucrările de pregătire pentru evacuare, prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, au fost efectuate, în perioada 4-22 iunie curent, de o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, sub supravegherea reprezentanţilor companiei E.S. Field Services Veolia din Marea Britanie şi cu susţinerea Administraţiei Publice Locale din Ungheni.

Colonelul Grama a adăugat că stocul de pesticide a fost transportat în Polonia pentru a fi distrus termic la incineratorul SARPI Dabrowa Gornicza.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.