Un complet din trei judecători ai Curții Supreme de Justiție va examina astăzi, începând cu ora 15.30, contestația privind deciziile Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău de invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al Capitalei.

CSJ

Foto: radiochisinau.md

Potrivit informației publicate pe site-ul CSJ, dosarul va fi examina de judecătorii I. Druţă L. Gafton și V. Burduh. Instituția însă precizează că membrii completului de judecată ar putea fi modificați.

În calitate de părți ale dosarului sunt prezentați Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 1, PPDA, Andrei Năstase, PSRM, Perederii Liudmila.

Dosarul va fi examinat în lipsa părților.

Cele două instanțe au invalidat alegerile motivând că Andrei Năstase, dar și contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban au făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe rețele de socializare. Justiția a calificat aceste apeluri drept agitație electorală.

Opoziți consideră că deciziile celor două instanțe au fost luate sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare. Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Uniunea Europeană, dar și un șir de misiuni diplomatice acreditate la Chișinău au transmis mesaje în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile legate de validarea alegerilor.

PAS și PPDA au organizat duminică o acțiune de protest față de invalidarea alegerilor.

Reclame