Dodon: Decizia CSJ creează un precedent periculos

Președintele Igor Dodon susține că decizia Curții Supreme de Justiție din 25 iunie creează un precedent periculos și va avea consecințe foarte serioase pe termen lung, inclusiv în perspectiva alegerilor parlamentare, transmite IPN.

Igor Dodon

Igor Dodon. Captură video: privesc.eu

„Tot ce se întâmplă acum este rezultatul guvernării euro-unioniștilor pe parcursul a nouă ani. Bruxelles, SUA, București au investit politic și financiar în aceste guverne, deseori închizând ochii la toate fărădelegile din acești ani, fiindcă prioritară a fost geopolitica, nu calitatea guvernărilor și soarta cetățenilor”, menționează Igor Dodon într-un mesaj postat pe Facebook.

„Haosul și rușinea pe care le vedem azi în Moldova este rezultatul guvernării de după 2009. Unioniștii de azi, cei de la putere și cei din opoziție, sunt creaturile politice ale guvernărilor „proeuropene” din acești ani. Ei toți împreună, și cei din majoritatea parlamentară, și liderii protestelor din stradă, au creat sau au salutat crearea AIE1, AIE2, AIE3, de fiecare dată alegând „răul mai mic”. Acum culeg roadele”, susține Igor Dodon.

Președintele afirmă că forțele sănătoase de stânga se pregătesc foarte serios de alegerile parlamentare. În opinia sa, la modul practic, de pe acum se impun două scenarii postelectorale. „Primul scenariu, cel mai probabil, este preluarea majorității mandatelor de către socialiști, care de unii singuri vor crea Guvernul. Deocamdată, toate evenimentele, inclusiv discreditarea euro-unioniștilor, duc spre acest scenariu, pozitiv pentru Moldova. Al doilea scenariu ca probabilitate este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, imediat după alegerile parlamentare ordinare. Chiar dacă Occidentul va face presiuni, ca de fiecare dată, pentru o nouă coaliție proeuropeană, cetățenii nu le vor permite liderilor PAS și PPPDA să facă alianță cu PDM și Plahotniuc”, menționează Igor Dodon.

Potrivit lui, în asemenea caz, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, poate chiar în aceeași perioadă cu cele locale din 2019. Șeful statului mai spune că în cazul alegerilor parlamentare anticipate PSRM va lua cu siguranță majoritatea în Parlament. Cât privește Chișinăul, rămâne acum în responsabilitatea consilierilor municipali.

„Și sunt sigur că Ion Ceban (liderul Fracțiunii PSRM în CMC, n.r.) și echipa sa vor continua promovarea proiectelor sociale și se vor ocupa de rezolvarea celor mai stringente probleme ale orășenilor. El a fost nedreptățit prin decizia abuzivă a judecății, deoarece nu au existat contestații împotriva lui și, în cazul anulării votului lui Andrei Năstase, trebuia să fie organizat în mod repetat al doilea tur al alegerilor din municipiul Chișinău, cu participarea lui Ion Ceban”, a notat Igor Dodon.

Luni seara, 25 iunie, Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare deciziile Curții de Apel Chișinău și Judecătoriei municipiului Chișinău de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului de Chișinău. Susținătorii primarului ales, Andrei Năstase, organizează proteste.Categorii:Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.