Ca parte a misiunii societății de a încerca reintegrarea din punct de vedere social și economic a foștilor infractori, implicarea profundă și sistematică în educația profesională a deținuților este o cale majoră de intervenție.

Foto: anp.gov.md
În acest context, în perioada octombrie 2017 – iunie 2018, Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP4) a acordat un suport sistemului penitenciar în domeniul pregătirii profesionale a deținuților, prin dezvoltarea, în 3 penitenciare pilot (nr. 9 – Pruncul, nr. 4 și nr. 15 – Cricova) a unor cursuri de instruire vocațională, în sistem dual, pentru meseria „tencuitor”. Suplimentar, EUTAP4 a furnizat materiale didactice necesare desfășurării în bune condiții a componentei practice a instruirii persoanelor private de libertate. În aceste instruiri au fost angrenați inițial (la începutul anului școlar 2017-2018) aproximativ 70 deținuți, din care au absolvit cursul și au obținut atestarea profesională ca „tencuitor” 51 condamnați.
Această acțiune a Proiectului EUTAP4 a fost ultima etapă dintr-un proces mai larg de intervenție, orientat către oferirea de noi oportunități pentru încurajarea reintegrării sociale și profesionale a celor care au încălcat legea.
Proiectul „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune şi reabilitare în Moldova” a fost lansat în luna octombrie 2014, pentru o durată de 30 luni (și extins din iulie 2017 pentru încă 12 luni) și este susținut financiar de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Categorii:Societate
Lasă un răspuns