Un nou protest pro-Năstase la Chișinău

Mii de persoane au protestat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, nemulțumiți de anularea definitivă a alegerilor locale noi din capitală.

Proteste_PMAN

Foto: moldpres.md

Mitingul a fost organizat de câteva formaţiuni politice din ţară, cu susţinerea societăţii civile şi unor organizaţii neguvernamentale, împotriva anulării alegerilor locale, câștigate de Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Oamenii veniți la protest au scandat mai multe lozinci, printre care “Noi nu cedăm!”, “Noi rezistăm!”, “Noi suntem poporul!”, “Unitate!”, “Ţara e a noastră!”, “Justiţie corectă!”, “Năstase e primarul” etc.

La acțiune au ținut discursuri Andrei Năstase, precum și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Aceştia, împreună cu alţi vorbitori, au îndemnat manifestanții să protesteze pașnic, iar aceste proteste să fie permanente, anunţând o „campanie de rezistenţă în toată ţara”.

Pe final, protestatarii au adoptat o Rezoluţie, în care au anunţat trei revendicări: validarea alegerilor locale noi, anularea sistemului mixt de vot și revenirea la sistemul proporţional, demiterea şi deschiderea de dosare penale judecătorilor care au invalidat alegerile locale din municipiul Chișinău. Totodată, organizatorii protestului au anunţat pentru data de 26 august, la Chişinău, o Adunare Naţională Generală, cu participarea diasporei.

După miting, protestatarii au mers în marş pe străzile capitalei. Poliţia împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au asigurat ordinea publică şi securitatea circulaţiei rutiere pe tot parcursul desfăşurării protestului din centrul capitalei.

Magistrații Curții Supreme de Justiție au menținut pe 25 iunie decizia Curții de Apel și au declarat alegerile locale noi din capitală ca fiind ilegale și nule, iar mandatul de primar nu a fost validat. Motivul principal au fost live-urile făcute pe o rețea de socializare de către primarul ales, Andrei Năstase, în ziua scrutinului, prin care acesta a îndemnat cetățenii să iasă la vot. Comisia Electorală Centrală a confirmat vineri invalidarea alegerilor locale din capitală și a decis că nu se va organiza un nou vot înainte de alegerile locale generale din 2019.

Alegerile locale s-au desfășurat în două tururi, la 20 mai și 3 iunie. În urma turului doi, Andrei Năstase a acumulat 52,08% din voturile chișinăuienilor, iar contracandidatul său Ion Ceban 47,43%.

MoldpresCategorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.