Avertizarea lui Dodon: „Voi scoate oamenii în stradă”

Preşedintele Igor Dodon a făcut astăzi totalurile activităţi sale pe durata celor 18 luni de mandat, în cadrul unei conferinţe de presă. Dodon a acuzat Guvernul, Parlamentul şi PDM de acţiuni de subminare a instituţiei prezidenţiale.

Igor Dodon

Igor Dodon. Captură video: privesc.eu

Președintele a menționat că cele 18 luni de activitate au fost marcate de lupte instituționale, de blocaje create de Guvern și Parlament.

„S-a recurs la limitarea împuternicirilor președintelui, a fost scos din subordinea președintelui Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Protecție și Pază de Stat, a fost exclus dreptul președintelui de numire a miniștrilor – nu a mai fost așa ceva în istoria modernă, a fost limitat dreptul constituțional al președintelui de a anunța referendum consultativ, au fost limitate drepturile de comandant suprem al Forțelor Armate. În premieră, Parlamentul și Guvernul au subminat instituția prezidențială”, a declarat Igor Dodon, specificând că instituția prezidențială este unica instituție de stat aflată în legitimitate deplină și care nu este controlată de PDM.

Igor Dodon a mai spus că niciuna din cele 76 de inițiative, demersuri, propuneri, formulate de Președinție nu a fost susținută de Guvern și nici de Parlament. Printre acestea șeful statului a menționat anularea legii care transformă delapidările bancare în datorie publică, micșorarea vârstei de pensionare și majorarea pensiilor.

„Miza mea este alegeri parlamentare. Președintele are nevoie de sprijinul Parlamentului și Guvernului. Avem două soluții: sau avem majoritate parlamentară care conlucrează cu Președinția, sau trecem la stat prezidențial. Dacă după alegerile parlamentare se va repeta situația ce o avem astăzi eu voi scoate oamenii în stradă. Am fost si sunt împotriva destabilizării”, a mai spus președintele.

Igor Dodn susține că actuala situație privind invalidarea alegerilor locale noi din municipiul Chișinău servește drept „un precedent foarte grav”.

„Consider precedent periculos pentru Republica Moldova. Ce se va întâmpla la următoarele alegeri? Este vorba despre justiție selectivă. Năstase a încălcat legislația și eu cred că el a făcut-o intenționat. Ştia că nu câștigă, că va fi exclus și avea motive să se victimizeze. Năstase trebuia exclus în turul întâi, dacă făcea Ceban așa încălcare, era exclus. Este un precedent foarte grav”, a menționat șeful statului.

trm.mdCategorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.