Audieri parlamentare: Sistemul educațional din țară duce lipsă de cadre didactice

Situaţia şi calitatea sistemului educaţiei timpurii şi a învăţământului primar au fost audiate în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.

Scoala_elevi_profesor

Foto: jurnaldeoas.ro

Secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Angela Cutasevici a informat despre actele normativ-legislative, aprobate în domeniul învăţământului, care reglementează funcţionarea şi raporturile juridice din sistemul educaţional naţional. Ea a vorbit despre standardele de învățare, curriculumul de educație, ghidurile pentru cadrele didactice și părinți, metodologiile de evaluare etc.

Potrivit raportoarei, în anul curent, sistemul educațional național are insuficiență de circa 2 000 de cadre didactice, inclusiv 800 pentru educația timpurie. Totodată, alți circa 2 000 de specialiști din domeniu necesită recalificare profesională.

În context, Angela Cutasevici a menționat că, din 1 septembrie curent, va fi implementat, în premieră, modelul învățământului dual, cu asistență mentorală, în Colegiul pedagogic din capitală, pentru a deveni educatori. Totodată, Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării a eliberat 800 de adeverințe pentru tinerii specialiști, care vor fi angajați din 1 septembrie 2018.

Finanțarea sistemului de învățământ per elev a constituit un alt subiect abordat în cadrul audierilor. Deputații s-au interesat de implementarea acestuia și au propus diversificarea lui. Angela Cutasevici a precizat că propunerile de modificare a normelor care ar soluționa problema finanțării instituțiilor mici se afla la etapa de avizare de către alte autorități. La fel, se propune micșorarea normei didactice în învățământul timpuriu de la 35 la 30 de ore didactice.

Alte probleme ale educaţiei timpurii constatate presupun lipsa de creşe pentru copii, grădiniţe de stat suprasolicitate şi autorități publice locale care nu contribuie la construirea şi reparația instituțiilor preșcolare. De asemenea, carențe au fost relatate în domeniul salarizării educatorilor și finanțarea programelor pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale.

Deputații au recomandat Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării să identifice soluții pentru problemele existente, inclusiv să propună modificări legislative, la necesitate.

Audierile fac parte din controlul parlamentar asupra realizării legislației.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.