Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland își manifestă îngrijorarea deosebită pentru nevalidarea alegerilor de la Chișinău și îndeamnă pe interlocutorii din Republica Moldova să identifice o soluție juridică pentru a asigura aplicarea deplină a drepturilor electorale.

Thorbjørn Jagland

Foto: moldova.org

Oficialul european a formulat respectivele aprecieri și îndemnuri în cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Strasbourg cu prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, pe data de 2 iulie, și cu liderii opoziției de la Chișinău Maia Sandu și Andrei Năstase, pe data de 3 iulie, transmite IPN cu referire la un comunicat al CoE.

Potrivit comunicatului, decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor primarului la Chișinău, recunoscute și de observatorii internaționali, trezește îngrijorări deosebite, în special, în ceea ce privește proporționalitatea deciziei.

Secretarul general i-a îndemnat pe interlocutorii săi să identifice o soluție juridică pentru a asigura aplicarea deplină a drepturilor electorale. Încrederea alegătorilor în sistemul electoral este una fundamentală și ea nu trebuie subminată. Într-o democrație, voința electoratului trebuie respectată pe deplin.

Reclame