Candu: Legislația electorală trebuie revizuită și interpretată

Legislația electorală trebuie revizuită și interpretată de către Parlament. Aceasta pentru că normele electorale sunt din anul 1996 și nu mai coincid cu realitatea în care trăim. Declarația a fost făcută de președintele legislativului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Andrian Candu

Andrian Candu. Foto: Elena Covalenco / ipn.md

Președintele Parlamentului a menționat acest lucru în contextul nevalidării de către instanța de judecată a mandatului primarului ales Andrei Năstase. „Tot ce va trebui noi să facem este să analizăm cele întâmplate și anume la ceea ce înseamnă ziua tăcerii, ziua alegerilor, ce înseamnă agitație electorală, ce înseamnă îndemn la vot”, a declarat șeful legislativului. „Există o decizie a instanței de judecată care spune că concurenții, în mod special un concurent care a recunoscut în instanța de judecată, au încălcat legislația prin a agita electoral în ziua alegerilor. Din cauza asta votul a fost anulat”, a precizat el.

Andrian Candu a menționat că poate fi creată o comisie specială în Parlament compusă din reprezentanții tuturor partidelor, inclusiv din opoziție, cu invitarea experților în domeniul electoral și cu expertiză externă.

Potrivit șefului legislativului, cu câteva zile înainte de invalidarea alegerilor locale, autoritățile au primit mesaje pozitive de la Bruxelles că prima rată de ajutorului macrofinanciar va ajunge în Moldova. Totodată, Andrian Candu consideră că având în vedere situația creată, acest ajutor nu va ajunge în țară. „Se pare că vom fi pedepsiți și nu vom primi această asistență financiară. Noi nu avem nevoie de bani ca atare, pentru că noi am administrat bine ceea ce ține de buget, dar până la urmă gestul contează, decizia și mesajul – ce mesaj oferă UE”, a spus șeful legislativului.

În opinia lui, prea multă politică se întâmplă la ora actuală în relația Republicii Moldova cu UE nu la nivelul Acordului de Asociere, dar la nivelul discuțiilor ce țin de nevalidarea mandatului de primar, la nivelul discuțiilor ce țin de asistența macrofinanciară.

Reclame


Categorii:Politică

Etichete:,

5 răspunsuri

 1. trebuie sa fie clar definite sanctiunile ca sa nu fie loc pentru interpretari populiste!

  Apreciază

 2. Ultima data legislatia electorala a fost modificata de PLDM, si incalcarile lui Nastase sunt taman la punctele introduse de PLDM. Nustiu de ce, dar PLDM se preface ca nu vede nimic

  Apreciază

 3. Poate că și acest lucru trebuie făcut, la noi altceva lipsește, lipsa responsabilității în ceea ce privește respectarea legii, băi lume, Năstase a încălcat legea și cel mai probabil a făcut-o intenționat, iar la noi lumea cum e idioată, înghite tot so pornit valul. E usor de manipulat și folosit și pe urmă vrem în UE, cum bre dacă avem oameni tunchiți la cap care nu gîndesc singuri, da gîndesc cu turma ?

  Apreciază

 4. Europenii sînt dispuși să ne ofere suport ce ține de efectuarea unei analize și o îmbunătățire a tuturor legilor cu privire la sistemul electoral, și asta defapt este bine, așa s-ar putea exclude interpretările vizavi de acest subiect.

  Apreciază

 5. Legislațiia electorala trebuie respectat și atunci cind candidezi fie la parlamentare sau primare trebui sa cunosti legislația electorala ca Tatal nostru.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.