Ministerul Economiei și Infrastructurii a identificat un investitor care va construi complexul „Arena-Chișinău”, dar numele companiei este ținut în secret, notează Infotag. Ministerul a anunțat despre încheierea licitației, care s-a desfășurat fără concurență, la licitați participând o singură companie.

Arena Chisinau

Foto: mei.gov.md

Companiile interesate au avut la dispoziție două luni pentru a prezenta ofertele, însă numai una a manifestat interes. Pentru a participa la concurs, companiile trebuiau să plătească o contribuție de 5 mii de euro, iar oferta trebuie să aibă o garanție bancară de 100 de mii de euro. Vineri, comisia a deschis oferta companiei. Membrii comisiei susțin că au semnat un acord de confidențialitate, de aceea nu pot spune numele companiei care a câștigat concursul”.

Costul aproximativ al proiectului „Arena-Chișinău” este de aproximativ 50 de milioane de euro. Se presupune că banii vor fi investiți de compania câștigătoare, iar statul va rambursa această sumă timp de 10 ani din veniturile obținute din activitatea arenei și din bugetul de stat.

Planurile de construire a complexului au fost anunțate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care, la mijlocul lunii martie, a prezentat un proiect al Partidului Democrat în acest sens. De asemenea, el a prezentat în Parlament un proiect de lege privind schimbarea destinației a 70 hectare de teren agricol din Stăuceni.

Documentul a fost adoptat în două lecturi, după care Guvernul a anunțat că arena postivă va fi construită pe o suprafață de 10 hectare, iar restul de 60 de hectare vor fi transmise investitorului pentru „dezvoltarea infrastructurii”. Acest lucru a provocat îndoieli din partea societății civile, care consideră că proiectul este „o componentă a corupției”.

Activiștii civici au mai atras atenția la faptul că în hotărârea de guvern se precizează că pentru realizarea proiectului „Arena Chișinău” va fi creată o firmă căreia statul îi va transfera circa 200 mil. lei: jumătate în acest an, iar a doua jumătate – în anul viitor. Acești bani vor constitui 25% din totalul investiției în proiect. În același timp, prezentând proiectul, Andrian Candu a spus că aportul statului va fi de numai 100 mil. lei mai puțin de 5 mil. euro), bani prevăzuți deja în bugetul pentru 2018.

Reclame