FMI a îmbunătățit prognoza creșterii economice a R. Moldova pentru anul 2018

Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei moldovenești pentru anul curent, la 3,8 la sută, de la 3,0 la sută cât anticipa la evaluarea precedentă a programului cu Republica Moldova. Raportul FMI privind rezultatele celei de-a treia evaluări a realizării Programului de colaborare cu Moldova estimează că Produsul Intern Brut (PIB) va atinge, la sfârșitul anului, nivelul de 163 miliarde de lei, față de previziunile anterioare de 160.1 miliarde.

FMI

Foto: reuters.com

Datele Ministerului Economiei și Infrastructurii denotă că în ultimii patru ani PIB-ul țării a crescut în valoare nominală cu 40 miliarde de lei, iar în următorii trei ani, până în 2021 se așteaptă la un avans de 50 miliarde de lei.

În opinia experților FMI, creșterea veniturilor reale ale populației, majorarea remiterilor de la cetățenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare și efectele generate de relaxarea politicii monetare vor susține consumul privat, în timp ce investițiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole și din cauza cererii interne stabile.

Astfel, în acest an salariul mediu nominal lunar pe economie va crește cu 8.7 la sută și va depăși, în premieră, o medie de 6180 de lei, iar în 2021 se va apropia de 8000 de lei. Transferurile nete de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice s-au majorat cu 18 la sută, în cinci luni 2018, și se mențin pe un trend ascendent, potrivit Băncii Naționale a Moldovei. Prognozele arată o creștere a exporturilor de 15 la sută în acest an.

În ceea ce privește previziunile pe termen mediu, creșterea PIB-ului Moldovei este estimată la 3.8 la sută în anii 2019 și 2020 și 4 la sută în 2021.

Anterior, și Banca Mondială anticipa creșteri robuste ale economiei moldovenești, pe fundalul majorării salariilor reale și redresării remiterilor. „Creșterea economică va fi preponderent alimentată de consumul privat. Condițiile favorabile pe piețele externe vor stimula exporturile, însă contribuția comerțului net la creșterea PIB va rămâne negativă, deoarece importurile se vor extinde rapid. Creșterea reală a transferurilor publice și redresarea prognozată a cheltuielilor de capital, cu accent pe sectorul rutier, vor sprijini creșterea economică pe termen scurt, în special în anul electoral 2018”, apreciau experții Băncii Mondiale.

Ei mai notau că „se anticipează o creștere solidă, care va constitui 3,8% în 2018 și 3,7% în 2019, deși va fi situată sub nivelul mediei istorice de 4,6%. Conform scenariului de bază, se estimează că deficitele fiscale vor rămâne sub nivelul de 2,5% din PIB pe termen mediu”.

MoldpresCategorii:Economie

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. avbordare pragmatica, fara interese politice ascunse! bravo!

    Apreciază

  2. Pacat ca Moldovenii nu prea stiu a se uita la cifre

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.