Politolog: Alegerile parlamentare pot schimba peisajul politic al Moldovei

Politologul bielorus Alexandr Șpakovski consideră că alegerile parlamentare pot schimba peisajul politic al Moldovei, precum și vectorul politicii externe.

Votare_vot_alegeri_urna

Foto: someseanul.ro

Șpakovski a subliniat în studiul său „Sonar 2050”, citat de Infotag, că „alegerile pot deveni un adevărat Rubicon pentru Moldova, unde fiecare dintre părți va încerca să-și rezolve propriile probleme: PDM de la guvernare, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, va încerca să se mențină la putere prin accederea în Parlament (cu un scor de 8-10%), formarea unor coaliții și cumpărarea deputaților aleși în circumscripțiile uninominale; opoziția de dreapta în persoana Platformei DA și PAS, conduse de Andrei Năstase și Maia Sandu, precum și cercurile politice ale UE și SUA care se află în spatele lor, intenționează, pe de o parte, să împiedice consolidarea forței de stânga, iar pe de altă parte, să-l preseze cât mai mult pe oligarhul Plahotniuc”.

Alexandr Spakovski

Alexandr Șpakovski

„În ceea ce privește Partidul Socialiștilor, apropiat Președintelui, scopul acestuia este, cu siguranță, să câștige majoritatea locurilor în viitorul Parlament. Președintele Igor Dodon afirmă că regimul de guvernare „își trăiește ultimele luni”. Însă nu e clar pe ce anume se bazează optimismul lui Dodon, deoarece PSRM a eșuat practic la toate campaniile politice semnificative de când acesta a devenit șef de stat: referendumul privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și extinderea funcțiilor președintelui, lupta politică internă cu clanul de la guvernare pentru funcția de ministru al Apărării, plebiscitul local de revocare a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și, în sfârșit, alegerile primarului capitalei Moldovei”, a spus expertul.

Politologul susține că alegerile primarului capitalei reprezintă „o repetiție înainte de furtună”.

„Anularea rezultatelor alegerilor de la Chișinău a dus la faptul că, până în 2019, Plahotniuc își va menține controlul asupra administrației orașului, împiedicând ca opoziția de dreapta sau de stânga să ajungă la conducere”. Totodată, el consideră că autoritățile au reușit să-i discrediteze pe socialiști în ochii unor alegători, pentru care decizia instanței a fost o confirmare a cooperării PSRM cu regimul de guvernământ”.

Potrivit lui, de acest lucru a profitat opoziția de dreapta, care, în condițiile de pasivitate a PSRM, practic a monopolizat sloganul luptei cu guvernarea coruptă a lui Plahotniuc, a cărui imagine este folosită pentru a explica situația gravă din Moldova.

„Ca răspuns la decizia instanței, opoziția de dreapta a inițiat proteste în masă, ale căror semne distinctive a fost participarea studenților și prezența populații vorbitoare de limbă rusă, care, anterior, a ignorat activitățile opoziției de dreapta. Astfel, forțele prooccidentale încearcă să intre pe un câmp electoral pe care nu au mai mers. Putem presupune că agenda anticorupție va sta la baza retoricii preelectorale a opoziției de dreapta, în timp ce „eurointegrarea” și „unirea cu România” vor rămâne pe al doilea plan”, consideră Șpakovski.

El nu crede că protestele actuale din capitala Moldovei vor duce la schimbarea regimului de guvernare în țară.

„Mai degrabă protestele opoziției sunt o repetiție a posibilelor acțiuni după alegerile parlamentare din toamnă: se verifică posibilitățile de mobilizare, canale de comunicare, se identifică lideri și potențialii activiști. La etapa actuală, se constată predominarea partidelor de stânga asupra celor de dreapta, al căror rezultat cumulat, chiar și în cazul unirii cu PDM-ul de guvernare, nu va depăși 40%. Cu toate acestea, se observă tendințe de scădere a încrederii în PSRM, precum și creșterea ratingului „Partidului Nostru” al lui Renato Usatîi și indicatorii stabili de 5-7% în rândul comuniștilor”, a menționat politologul.

În opinia sa, PSRM nu mai deține monopolul pe flancul stâng, iar din cauza relațiilor personale dușmănoase dintre Usatîi și Dodon, iar probabilitatea creării unei coaliții de stânga este extrem de mică.

„Este greu de presupus și crearea unei coaliții de dreapta cu participarea PDM-ului lui Plahotniuc, pe care Sandu și Năstase îl acuză de toate pacatele grele. Dacă alegerile nu vor clarifica configurarea viitoarei guvernări în Moldova, țara se va confrunta cu o perioadă de stagnare până la alegerile repetate din 2019, când actuala grupare de la guvernare va menține controlul asupra situației”, a conchis expertul.Categorii:Politică

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.