MADRM: Localitățile din țară sunt conectate în proporție de doar 53% la apeduct

Localitățile din țară sunt conectate în proporție de 53% la apeduct și doar 24% la sistemul de canalizare. După municipiile Chișinău și Bălți, unde aprovizionarea cu apă este în proporție de aproximativ 80%, UTA Găgăuzia este cel mai bine alimentată cu apă. O situație foarte proastă se înregistrează în special în localitățile rurale.

Apa_apeduct

Foto: argumentul.info

Declarația a fost făcută de secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Valentina Țapiș, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Secretarul de stat spune, totodată, că apa pe care o folosesc oamenii pentru consum nu este de cea mai bună calitate având în vedere poluarea apelor freatice. Valentina Țapiș a menționat că politica Guvernului actualmente este de a aproviziona cetățenii cu apă de suprafață – din râurile Prut și Nistru.

„În acest sens, noi ne propunem în noua strategie, care a început să fie implementată, o viziune bazată pe proiecte mari regionale. Deci, să nu luăm proiecte mici, pentru că nu obținem rezultatul pe care ni l-am fi dorit”, spune secretarul de stat.

Un proiect de alimentare cu apă a fost lansat în comuna Cotul Morii din raionul Hâncești. Primarul localității, Lucia Guștiuc, spune că, până în luna octombrie, peste două mii de locuitori din comună urmează să fie aprovizionați cu apă potabilă. Potrivit ei, acest proiect a fost lansat încă în anul 2011, dar în 2014 a fost stopat. Recent, Guvernul a decis alocarea a 26 de milioane de lei pentru continuarea proiectului, în baza căruia urmează să fie pompată și purificată apă din râul Prut pentru consum.

În briefing-ul de marți, PDM a anunțat că intenționează să inițieze un proiect, începând cu 2019, care să asigure cu apă și canalizare localitățile Republicii Moldova. Banii vor fi alocați din bugetele naționale, dar și de partenerii de dezvoltare care și-au arătat disponibilitatea de a interveni.

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.