Agricultorii vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri

Agricultorii din Republica Moldova care vor accesa credite în condiții avantajoase în cadrul programului „Livada Moldovei” vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri și accelerarea proiectelor de investiții.

Granturi_economie_agricultura

Foto: agrobiznes.md

Despre activitățile de consultanță oferite beneficiarilor s-a discutat, ieri, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cadrul primei ședințe a Consiliului de Observatori a Asistenței tehnice în sprijinul implementării activităților desfășurate de „Livada Moldovei”.

„Este salutabil faptul că după contractul semnat în iulie 2014 între Banca Europeana de Investiții și Guvernul Republicii Moldova în baza căruia a fost acordat un împrumut de 120 Milioane Euro pentru țara noastră, se acordă și asistența tehnică, ce prin instruiri, schimb de experiență, va ajuta beneficiarii să își dezvolte afaceri în agricultură. Vor învăța să scrie un plan de afaceri, să elaboreze proiecte investiționale, precum și să își dezvolte capacitățile pentru a absorbi acest împrumut. Beneficiari vor fi producătorii de fructe, nuci, pomușoare, struguri de masă, dar și întreprinderile cu activități de post -recoltare și procesare”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în cadrul discuțiilor.

Totodată, ministrul a precizat că 10 la sută din împrumuturi în cadrul programului „Livada Moldovei” sunt oferite sectorului educațional și științific, contribuind astfel la îmbunătățirea pregătirii forțelor de muncă conform rigorilor pieței.

„Prin implicarea instituțiilor de învățământ încercăm să creăm acea legătură atât de necesară între piața muncii și sectorul educativ. Nu putem să nu scoatem în evidență importanța ajustării pregătirii profesionale pentru sectorul agrar, fie că vorbim de cadre muncitorești, fie de specialiști de o calificare înaltă”, a specificat ministrul Liviu Volconovici.

În contextul activităților de consultanță oferite beneficiarilor, directorul executiv al unității de implementare a proiectului „Livada Moldovei”, Iurie Brumărel, a vorbit despre obiectivul asistenței tehnice.

„Asistenta Tehnică va completa activitățile Unității de implementare a proiectului, aducând o vizibilitate sporită a posibilităților de finanțare și a activităților actorilor principali, dar și lărgind spectrul de servicii de susținere pentru beneficiarii finali. Vom coopera cu mai mulți actori din sector, începând de la organizațiile de consultanță până la asociațiile de profil, ceea ce va asigura consolidarea capacităților și accelerarea proiectelor de investiții, dar și pilotarea activităților inovatoare”, a subliniat Iurie Brumărel.

Reprezentanții companiei de consultanță și-au exprimat disponibilitatea de a susține dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră, dând asigurări că vor oferi cele mai eficiente metode de instruire și vor acorda un suport informațional eficient, în procesul de implementare a asistenței tehnice.

Amintim, programul „Livada Moldovei” a fost lansat cu susţinerea Băncii Europene de Investiţii, ce oferă agricultorilor din Republica Moldova posibilitatea să acceseze credite în condiţii avantajoase, cu scopul dezvoltării afacerii. Valoarea totală a proiectului constituie 120 milioane de euro, ce trebuie valorificat până în anul 2021.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.