Ex-ambasador: Transnistria este supusă unui proces de anexare de facto

R. Moldova a făcut numeroase cedări în fața regimului separatist de la Tiraspol și i-a oferit mai multe facilități fără a cere nimic în schimb. Totodată, Federația Rusă blochează reglementarea conflictului transnistrean. Acestea sunt câteva dintre concluziile unor studii pe problematica transnistreană, realizate de IDIS „Viitorul”.

Tiraspol_Transnistria

Tiraspol. Foto: roadfromkurdistan.wordpress.com

Republica Moldova se confruntă cu o mișcare de separatism pe o parte a teritoriului său suveran, reiterează experții IDIS „Viitorul”. Ei spun, de asemenea, că în ultima perioadă, așa-zisa diplomație de la Tiraspol a devenit mai incisivă și promovează interesele Federației Ruse.

„Transnistria este supusă unui proces de anexare de facto. Nu este o entitate înghețată, nimic nu este înghețat în acest conflict înghețat. Rusia în acest moment este un stat care blochează reglementarea conflictului, pentru că evită orice discuție asupra demilitarizării, este parte a acestui conflict și pentru că sponsorizează direct regiunea transnistreană”, a declarat directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, ex-ambasador al R. Moldova în SUA.

Expertul Ion Tăbârță consideră că R. Moldova nu a avut o poziție consecventă în negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean. „Dacă să ne referim la documentele de ordin social-economic și administrativ, ele mai degrabă țin de normalizarea relațiilor dintre cele două maluri de Nistru, la nivelul cetățenilor de rând, însă ele nu apropie reglementarea politică a acestui conflict, ci duce la o localizarea acestuia. Această abordare la coș a problemei transnistrene reprezintă o nouă capcană pentru Chișinău și nu reprezintă o soluție care ar duce la reglementarea politică a conflictului. Chișinăul ar trebui să condiționeze, ca Tiraspolul să aibă anumite obligațiuni clare, că vom discuta și problema statutului. Pe de o parte noi semnăm aceste decizii, iar ei își întăresc identitatea lor statală și scopul major pentru ei rămâne independența”, a subliniat Ion Tăbârță.

Experții mai consideră că slăbiciunea R. Moldova în negocierile privind problema transnistreană este politizarea în exces a acestui proces.

Radio ChișinăuCategorii:Transnistria

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.