Un nou record istoric pentru activele oficiale de rezervă

Activele oficiale de rezervă au atins un nou record istoric, 2 miliarde 923 milioane de dolari SUA, potrivit datelor difuzate vineri de Banca Națională a Moldovei (BNM). Rezervele valutare s-au majorat cu circa 113 milioane de dolari SUA, față de sfârșitul anului trecut.

Dolari

Foto: thebubble.com

Potrivit BNM, cea mai mare parte din activele oficiale de rezervă, respectiv 1 miliard 579,7 milioane de dolari, sunt menținute în valori mobiliare, iar 1 miliard 315 milioane reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

Precedentul record, de 2 miliarde 903 milioane de dolari SUA a fost atins la 31 ianuarie 2018. După criza bancară din 2014, rezervele au scăzut cu circa un miliard de dolari și în octombrie 2015 au atins cel mai jos prag, respectiv 1,74 miliarde de dolari. După stabilizarea cursului leului, asanarea sistemului bancar, restabilirea relațiilor cu Fondul Monetar Internațional și intrarea pe contul Ministerului Finanțelor a unor credite externe, Banca Națională a reușit în doi ani să recupereze pozițiile pierdute. BNM intervine pe piața valutară internă doar în calitate de cumpărător de valută străină, în condițiile în care cursul leu-dolar a continuat să scadă pe parcursul anului trecut și începutul acestui an.

Datele Băncii Naționale arată că activele oficiale de rezervă au crescut în 2017 cu 598 milioane de dolari SUA, față de o majorare cu 470 milioane în anul 2016.

Moldpres

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.