Președintele Igor Dodon s-a întâlnit din nou, sâmbătă, la Moscova, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ocazie cu care a atacat din nou declarațiile Națiunilor Unite, OSCE și NATO privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, declarând că acestea ar avea un caracter „cu totul politizat”, care „contravine situației reale din Republica Moldova”.

Dodon-Putin

Igor Dodon și Vladimir Putin. Foto: fb.com/dodon.igor1

„Declarațiile unilaterale făcute de la înaltele tribune nu corespund stării de lucruri cu privire la operațiunea de pacificare din Moldova și fac parte din lupta politică internă și poziționare în contextul viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova. Am reiterat importanța majoră a tuturor participanților la operațiunea de pacificare și eficacitatea ei pe parcursul multor ani. Rezultatele operațiunii de pacificare au un impact pozitiv asupra reluării dialogului în formatul „5+2” în vederea identificării unui model atotcuprinzător de reglementare politică și de soluționare grabnică a conflictului transnistrean”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el i-a mulțumit lui Putin pentru „sprijinul acordat în soluționarea problemelor ce țin de creșterea considerabilă a exporturilor de produse agricole din Moldova pe piața rusă în anul 2017”, dar și pentru eforturile pe care acesta le-ar fi depus „pentru soluționarea unui șir de probleme legate de ridicarea restricțiilor care au fost impuse cetățenilor Republicii Moldova de către serviciile migraționale”.

La finalul întâlnirii, Igor Dodon l-a asigurat pe Vladimir Putin că „nicio forță politică nu va reuși să discrediteze relațiile de prietenie dintre popoarele noastre, nici în prezent și nici în viitor”.

De cealaltă parte, președintele rus și-a exprimat speranța că noul emisar special al Kremlinului în R. Moldova, Dmitri Kozak, va contribui la „promovarea cooperării” dintre cele două țări, transmite Interfax.

Amintim că Igor Dodon a mers la Moscova direct din Turcia, unde a rămas în vacanță cu soția, după ce a fost prezent la depunerea jurământului de către Recep Tayyip Erdogan, la 9 iulie, precizează sursa citată. Potrivit administrației prezidențiale, citată de publicația rusă Kommersant, el ar fi primit o invitație de la Putin de a asista duminică la meciul final al Cupei Mondiale de Fotbal 2018, dintre Franța și Croația.

Următoarea sa vizită în Federația Rusă, Dodon ar urma s-o efectueze în toamna acestuia an, la fel, la invitația lui Putin.

Reclame