Cooperare moldo-italiană în vederea protecției calității în sectorul vitivinicol

Republica Moldova şi Italia vor coopera în vederea protecţiei calităţii în sectorul vitivinicol. În acest sens, astăzi, la Chişinău, a fost semnat un Memorandum de înţelegere între Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din ţara noastră şi Inspectoratul Central pentru Reprimarea Fraudelor şi Protejarea Calităţii Produselor Agroalimentare din Italia.

Vin_Struguri_Wine

Foto: walls.ro

În baza documentului, Oficiul Național al Viei și Vinului va beneficia de asistență din partea instituției italiene, iar primele activități de asistență prevăd inițierea a două proiecte în cadrul cărora va fi realizată expertiza legislației vitivinicole, va fi elaborată o nouă Strategie de dezvoltare a sectorului vitivinicol, precum și va avea loc un schimb de experiență în protejarea calității vinului și dezvoltarea unei concurențe loiale în industria vitivinicolă.

„Pe parcursul a cinci ani, Oficiul Național al Viei și Vinului și filiera vitivinicolă sunt încadrați în dezvoltarea produselor cu semne de calitate, indicații geografice, denumiri de origine. De aceea, un ajutor din partea țărilor care au înregistrat reușite în acest sens, cum este Italia, țara cu cele mai multe denumiri de origine, este foarte însemnat. Memorandumul se axează pe trei segmente. Primul prevede preluarea bunelor practici în ceea ce privește dezvoltarea și gestionarea sistemelor de asigurarea a calității. Al doilea moment constă în dezvoltarea a noi proiecte în cadrul UE în sensul profesionalizării sectorului vitivinicol pe temele ce țin de indicațiile geografice. Iar al treilea moment se referă la respectarea indicațiilor geografice și denumirilor de origine”, a menționat directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Gheorghe Arpentin.

„Sistema italiană este foarte eficientă în acest sector. Ne propunem, împreună cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, să găsim acea metodă prin care să îmbunătățim controlul în acest sector. Interesul nostru este ca vinul din Republica Moldova să fie din ce în ce mai calitativ, pentru că la nivel mondial este important să avem vin de calitate. Moldova are o istorie a vinului pe care o poate prezenta” a specificat directorul Inspectoratului Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din Italia, Stefano Vaccari.

Inspectoratul Central pentru Reprimarea Fraudelor și Protejarea Calității Produselor Agroalimentare din Italia este un organism de control al produselor agroalimentare din Europa ce deține 29 de birouri în regiunile din Italia şi șase laboratoare acreditate prin care asigură calitatea vinului, produs în Italia și combate contrafacerea acestuia prin controlul ex-oficiu. Prin activitățile sale, inspectoratul supraveghează producția de calitate înregistrată și contribuie la dezvoltarea unei concurențe loiale între agenții economici.

trm.mdCategorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.