Persoanele care au accesat credite prin programul „Prima Casă” vor putea solicita ulterior compensație pentru apariția copiilor. Acest lucru se va face în cadrul programului „Prima Casă 3”, anunțat de Partidul Democrat.

Blocuri de apartamente_cladiri

Foto: Dan Guțu / ipn.md

Astfel, dacă la accesarea creditului solicitantul nu avea copii, pe parcurs va putea beneficia de 10%, 20%, 50% sau 100% compensație din partea statului pentru apariția a un copil, doi, trei sau patru și mai mulți. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Petru Gurgurov, a explicat că un solicitant, care nu avea copii în momentul procurării unei locuințe prin intermediul programului „Prima Casă”, poate solicita compensație din partea statului atunci când apar copii. „Peste un an, doi, atunci când apar un copil, doi, beneficiarul poate solicita compensație în cadrul programului „Prima Casă”, a spus Petru Gurgurov. Totodată, o persoană angajată la stat, care beneficiază deja de compensație pentru faptul că este bugetar, poate accesa și compensația pentru copii.

Petru Gurgurov susține că beneficiarii programului trebuie să posede minim 10% din costul apartamentului care se planifică a fi cumpărat, să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, să fie angajați oficial și veniturile oficiale să fie de cel puțin două ori mai mare decât plata lunară care urmează să fie achitată. „Costul locuinței ar trebui să fie nu mai mare de un milion de lei, care se oferă sub formă de credit”, spune Petru Gurgurov.

Larisa Popovici, broker, spune că odată cu lansarea programelor „Prima Casă” a crescut numărul de solicitări, au crescut vânzările și tendința ultimelor luni este că 60% din vânzări sunt luate prin ipotecă. „Prețurile la fondurile locative vechi au scăzut cu 17%, iar la fondurile locative noi au rămas aceleași”, a declarat Larisa Popovici. Potrivit ei, la mai mare căutare sunt apartamentele la mâna a doua pentru că solicitanții își doresc să se mute cât mai rapid în locuința proprie.

Partidul Democrat a anunțat marți, 17 iulie, despre extinderea programului Prima Casă. În cea de-a treia fază, beneficiari vor fi familiile cu copii care și-au procurat o locuință. Astfel, statul urmează să le compenseze treptat o parte din creditul luat de la bancă sau integral, în funcție de numărul de copii, nu și dobânzile.

Reclame