Președintele AOAM: Programul „Prima Casă”, un instrument perfect de a menține forța de muncă în țară

Programul „Prima Casă”, anunțat de partidul de guvernare, pe lângă componenta socială, are și componenta economică. Acest mecanism este unul perfect de a menține forța de muncă bine calificată în țară. De această părere este Alexandru Baltag, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Apartamente_cheie

Foto: opiniatimisoarei.ro

Mai mult, în opinia lui, programul ar putea servi drept un stimulent pentru unii cetățeni plecați de a reveni acasă. Alexandru Baltag susține că acest program este un instrument foarte bun de a scoate o bună parte din salarii din zona tenebră. „Și aici impactul bugetar va fi simțitor și o evaluare s-ar putea face chiar după primele șase luni. Oamenii cer de la angajatorii lor salarii oficiale pentru ca să poată corespunde criteriilor programului”, a spus președintele AOAM.

Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a menționat că în componenta programului care se referă la numărul de copii se acordă compensație de 10% din valoarea creditului pe parcursul a 18 ani pentru familiile care au un copil. „Pentru familiile care au doi copii se compensează 25% din valoarea creditului împărțit în sume egale pe parcursul a 18 ani. Pentru cei cu trei copii – 50% și pentru cei cu patru și mai mult – statul achită suma creditului integral, ei vor trebui să achite doar dobânzile”, spune Octavian Armașu. În plus, ministrul susține că băncile comerciale au văzut avantajele lor economice pentru acest instrument.

Partidul Democrat a anunțat marți, 17 iulie, despre extinderea programului Prima Casă. În cea de-a treia fază, beneficiari vor fi familiile cu copii care și-au procurat o locuință. Astfel, statul urmează să le compenseze treptat o parte din creditul luat de la bancă sau integral, în funcție de numărul de copii, nu și dobânzile.

Reclame


Categorii:Economie

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

 1. Programul Prima Casă e în primul rînd unul social, unul prin care cei care nu își permit să-și achite intergral o locuință o pot face treptat, în rate, să nu echite pentru o gazdă, dar să achite pentru locuința lor proprie. Și mai apoi e unul economic care va stimula economia, piața imobiliară dar și sectorul bancar !

  Citește mai mult: https://noi.md/md/societate/opinie-prima-casa-este-un-instrument-de-a-mentine-forta-de-munca-in-tara
  Facebook: NOI.md | Odnoklassniki: Noi.Moldova

  Apreciază

 2. Astfel vom putea sa dezvoltam aceasta tara cand oamenii vor lucra acasa aici legal, avand o siguranta. Si ca siguranta vine acest proiect, de a-si permite o casa aici in Moldova, fara de a pleca peste hotare.

  Apreciază

 3. Spuneti aceasta opozitiei care freaca capul intraiurea ca proiectul este rau si nu va aduce roade, pe cand timp de 4 luni are deja circa 200 de beneficiari.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.