Benzina și motorina se ieftinesc

Benzina se ieftinește cu 9 bani, iar motorina cu 11 bani. Prețurile plafon anunțate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru perioada 25 iulie-7 august sunt de 19,01 lei pentru un litru de benzină și 16,89 lei pentru un litru de motorină, transmite IPN.

Carburanti_peco_benzina_motorina

Foto: moldpres.md

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Comparativ cu prețurile plafon actuale, cotațiile medii Platts s-au micșorat cu 0,10 USD/tona pentru benzină (-0,01%) și 0,82 USD/tona pentru motorină (-0,13%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,6771 lei/USD. Astfel, micșorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,09 lei/litru pentru benzină și 0,11 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină.

Parlamentul a adoptat vineri, 21 iulie, în prima și a doua lectură, modificări și completări ale Legii privind piața produselor petroliere. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale o dată la fiecare trei luni și nu la fiecare două săptămâni cum se întâmplă acum.Categorii:Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.