Parlamentul a ratificat Acordul-cadru de împrumut între R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei

Circa 170 de ambulanţe noi vor fi cumpărate din fonduri europene. Parlamentul a votat astăzi ratificarea Acordului-cadru de împrumut între Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului privind procurarea ambulanţelor, în prima lectură şi în lectură finală, cu votul a 56 de deputaţi.

parlamentul-republicii-moldova

Foto: fb.com/ParliamentRM

Proiectul, în valoare de 12 milioane de euro, prevede achiziționarea a circa 133 de ambulanțe de tip B și circa 35 de ambulanțe de tip C. Ambulanțele vor fi distribuite pe întreg teritoriul țării, fiind destinate reînnoirii parcului de autosanitare al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.

Potrivit autorilor, implementarea proiectului va îmbunătăți accesul populației la asistența de urgență prespitalicească, va face intervențiile serviciilor specializate mai rapide și mai eficiente, ceea ce va crește șansele de supraviețuire a cetățenilor

„Modernizarea serviciului medical de urgenţă este o prioritate pentru sistemul de sănătate. Ambulanţele noi sunt necesare la nivel naţional şi vor schimba spre bine calitatea şi rapiditatea oferirii serviciilor medicale de urgenţă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani și o rată a dobânzii care urmează a fi stabilită la fiecare ofertă de debursare, în funcție de ratele aplicabile pe piața internațională.

Totodată, Guvernul coparticipă la realizarea Proiectului privind procurarea ambulanțelor, urmând să achiziționeze circa 115 autosanitare, în valoare de 2,7 milioane de euro, bani prevăzuți în bugetul de stat.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, parcul de autosanitare al Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească are 295 de ambulanțe funcționale, care activează încă din perioada sovietică. 80% dintre ele au un grad de uzură de 100%. Sistemul de asistență medicală urgentă are nevoie de circa 450 de ambulanțe.

Acordul-cadru de împrumut între Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului privind procurarea ambulanțelor a fost semnat la 12 iulie 2018, la Chișinău.

trm.md

Reclame


Categorii:Actualitate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.