Utilizarea dronelor va fi reglementată de un regulament special

Utilizarea dronelor deasupra zonelor populate din localități sau deasupra mulțimilor de oameni va fi interzisă. Totodată, pentru operarea nesancționată sau neconformă a dronelor vor fi aplicate amenzi. Acest lucru va fi posibil în baza unui regulament, care a fost prezentat pentru discuții publice.

Drona

Foto: doctoresweb.es

Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Radu Bezniuc, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în Republica Moldova lucrurile referitoare la utilizarea dronelor în sectorul civil sunt destul de neclare. În prezent, nu există date despre numărul aparatelor de zbor fără pilot, nici despre calificarea utilizatorilor de drone.

Pentru a elimina aceste lacune, AAC a elaborat proiectul Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PAIC – Operarea aparatelor de zbor fără pilot (drone), care va institui în premieră un cadru de reglementare în domeniu.

După intrarea în vigoare a noului Regulament, va fi creat un Registru al aparatelor de zbor fără pilot. Procedura de înregistrare a dronelor va fi una simplă. În cazul în care nu este planificată efectuarea zborului în zone restricționate, cererea de înregistrare provizorie va fi depusă online. Din momentul depunerii, solicitantului i se va elibera certificatul de înregistrare provizorie, pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit documentului, altitudinea maximă la care va fi permisă desfășurarea operațiunilor cu aparate de zbor fără pilot va fi de 100 m. Totodată, va fi interzisă operarea aeronavelor fără pilot la o distanță mai mică de 250 m de la orice tip de mijloace de transport și deasupra zonelor populate din localități.

MoldpresCategorii:Societate

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.