Ponderea minorilor în rândul narcomanilor, în scădere

În anul 2010, ponderea minorilor în rândul narcomanilor în Moldova era de 1,3%, iar în 2017 aceasta a constituit 0,7%. Despre aceasta se menţionează într-un raport al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, citat de Infotag și prezentat la şedinţa Comisie parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie.

droguri-injectabile

Foto: sursadesanatate.ro

În timpul discutării rezultatelor implementării Legii cu privire la circulaţia substanţelor narcotice şi psihotrope şi a precursorilor, secretarul de stat al ministerului, Aliona Serbulenco, a spus că a scăzut semnificativ şi ponderea celor care consumă droguri prin injectare – de la 51% în 2007 la 30,8% în 2017.

Ea a spus că la sfârșitul anului 2017, în Moldova erau înregistraţi circa 11,6 mii de narcomani sau 328,6 la 100 mii de locuitori ai republicii, în majoritate tineri (80%) cu vârsta cuprinsă între 19 şi 35 de ani.

Potrivit ei, particularitatea Moldovei constă în faptul că pe teritoriul întregii ţări se cultivă materii prime pentru fabricarea substanțelor narcotice, iar nivelul consumului de droguri este influenţat de sărăcie și migrația populaţiei.

„Problema este că, atunci când părinții pleacă la muncă peste hotare, iar copilul rămâne în grija bunicilor sau a altor rude, educația de acasă este înlocuită cu cea de stradă”, a subliniat secretarul de stat.

Șeful Direcţiei Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Ion Țurcanu, a spus că, din cauza poziției sale geografice, Moldova este folosită de traficanții de droguri drept țară de tranzit, cu implicarea locuitorilor de aici.

„De cele mai dese ori, cetățenii folosesc droguri locale de origine vegetală. Se atestă o tendință de creştere a consumului de substanțe etnobotanice”, a spus el.

Țurcan a menţionat că în Moldova se cultivă o cantitate mare de plante narcotice, însă numai 15% din volumul acestora rămâne în țară, iar restul este exportat în străinătate.Categorii:Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.