Constituția RM, 24 de ani de la adoptare

Astăzi, 29 iulie, se împlinesc 24 de ani de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova. Doctorul în drept, profesor universitar, ex-judecătorul Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, că nu volumul unei Constituţii contează cel mai mult, ci numărul de legi adoptate în baza ei, precum şi implementarea acestora, care ar fi în beneficul cetăţenilor şi a respectării drepturilor fundamentale ale omului.

Constitutia Republicii Moldova

Foto: perspectiva.md

„Eu consideră că la 24 de ani de la adoptarea Constituției sunt necesare anumite modificări. Cu atât mai mult că pe parcursul acestor 24 de ani au fost introduse modificări în Constituție, dar nu au fost introduse modificări și în legislația ordinară. Cunoaștem că s-au introdus modificări atunci când s-a trecut de la republică prezidențială la republică parlamentară. Acum cel mai important, în opinia mea, este să introducem modificări care prevăd corelația între cele trei ramuri ale puterii în stat – legislativă, executivă și judiciară”, a menționat Nicolae Osmochescu.

Potrivit doctorului în drept, în anul 1994, când a fost adoptată, Constituția Republicii Moldova a fost înalt apreciată de către comunitatea internațională, ca una dintre cele mai reușite Constituții a statelor post-sovietice.

„Timpul trece, apar alte probleme, iar Constituția trebuie să fie în pas cu viața. Constituția nu numai consacră și stabilește ceea ce există, dar este și un program pentru dezvoltarea viitoare a statului”, a specificat Nicolae Osmochescu.

Constituţia Republicii Moldova este principalul instrument politico-juridic care a consacrat despărţirea definitivă de regimul totalitar, oferind ţării o nouă ordine constituţională, care consfinţeşte racordarea ţării la valorile lumii civilizate întemeiate pe respectul şi pe promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pe pluralismul politic şi economia de piaţă, pe domnia legii, pe justiţie şi pe solidaritate socială, pe egalitate şi dreptate socială.

trm.md

Reclame


Categorii:Societate

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.