Poroșenko: Biserica Ortodoxă Rusă, o amenințare pentru securitatea națională a Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a numit sâmbătă influenţa Bisericii Ortodoxe Ruse ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională a Ucrainei, scrie Politico.

Petro Porosenko

Petro Poroșenko. Foto: in-cyprus.com

În timpul unei ceremonii care comemora convertirea ţării la creştinism acum 1.030 de ani, liderul ucrainean a declarat, conform AFP, că influenţa Bisericii Ortodoxe Ruse printre creştinii ucraineni „este o ameninţare directă la securitatea naţională a Ucrainei”. Poroșenko a adăugat că „acest lucru ne obligă să acţionăm”.

Există două secţiuni ale Bisericii Ortodoxe Ruse active în Ucraina: biserica rusă şi echivalentul său ucrainean. Cea rusă are mai mulţi membri care sunt fideli patriarhului de la Moscova, în timp ce biserica ucraineană are sediul la Kiev.

„Cred că este absolut necesar să tăiem toate tentaculele cu care această ţară agresoare operează în statul nostru”, a declarat Poroșenko.

El a declarat că biserica rusă „este separată de stat doar pe hârtie” şi că ea „susţine în totalitate şi necondiţionat politica imperialistă a Kremlinului”.

Conflictul din Ucraina a creat noi tensiuni între ramurile ucraineană şi rusă ale Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxă a Ucrainei a susţinut demonstraţiile din 2014 care au dus la căderea guvernului ucrainean susţinut de ruşi.

Patriarhul Kirill, cel care conduce Biserica Ortodoxă Rusă, este un apropiat al lui Vladimir Putin. În timpul unei întâlniri cu credincioşii, de vineri, el s-a rugat pentru pacea din estul Ucrainei şi a declarat că biserica de la Kiev nu ar trebui să se distanţeze de Moscova pentru că acest lucru „ar putea duce la o catastrofă”.

News.ro

Reclame


Categorii:Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.