La Vaslui a fost vernisată o expoziție de covoare basarabene

O expoziție itinerantă cu genericul „Imaginea lumii țesută în lână. Scoarțe din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală al R. Moldova” a fost vernisată recent la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din orașul Vaslui, România.

Covor moldovenesc

Foto: moldpres.md

Solicitată de agenție, secretarul științific al muzeului de la Chișinău, Varvara Buzilă, a menționat că expoziția cuprinde 36 de covoare basarabene din secolele XVIII-XIX.

„Această expoziție are o dublă semnificație: pe de o parte, de a celebra Centenarul Unirii, iar pe de alta – de a promova bogăția scoarțelor basarabene în spațiile românești după ce „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” au fost incluse în Lista reprezentativă UNESCO”, a precizat Varvara Buzilă.

La deschiderea expoziției au participat reprezentanți ai administrației celor două muzee – Petru Vicol, director general al MNEIN, dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, muzeografi, oameni de cultură ș.a.

În alocuțiunile lor, vorbitorii au evocat importanța evenimentului, valoarea istorică și spirituală a covoarelor prezentate. Potrivit organizatorilor, expoziția itinerantă „Imaginea lumii țesută în lână”, ajunsă pe locurile strălucitei victorii a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de la Podul Înalt (1475), va fi urmată și de alte evenimente.

Anterior, expoziția din R. Moldova a mai fost găzduită de Muzeul Țării Crișurilor (Oradea) și Muzeul Etnografic al Moldovei (Iași).

Expoziția va fi deschisă până miercuri, 15 august.

MoldpresCategorii:Cultură

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.