Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale împotriva unui judecător, căruia i se incriminează săvârșirea a patru episoade de trafic de influență.

Judecata_judecator_justitie

Foto: glsa.ro

Cauza penală a fost pornită în baza denunţului unui avocat, care a declarat că a apelat la un judecător pentru a-l ajuta să câștige mai multe cauze civile privind apărarea reputaţiei profesionale, cu obligarea pârâtului de a dezminţi informaţia răspândită, exprimarea scuzelor publice şi încasarea prejudiciului moral. Pentru astfel de „servicii”, judecătorul vizat ar fi pretins mijloace bănești în sumă de 150.000 de lei, primind în final suma de 100.000 de lei de la denunțător.

Mai mult, avocatul a mai apelat la judecătorul respectiv pentru a interveni în privința admiterii apelului și modificarea sentinței primei instanțe de condamnare la o pedeapsă cu închisoare cu executare. În schimbul sumei pretinse și primite de 20.000 de euro, judecătorul promitea influențarea completului de judecători ce examina dosarul penal, să admită apelul în privința unei persoane, cu casarea sentinței și recalificarea acțiunilor într-un articol din Codul penal prin care să se aplice o pedeapsă non privativă de libertate.

Magistratul nu își recunoaște vina în săvârșirea celor patru episoade de trafic de influență documentate de către procurori, iar dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu amendă de la 2000-6000 u.c sau de la 2 la 7 ani privațiune de libertate.

De menționat că, în vederea confiscării speciale și garantării executării pedepsei, au fost aplicate sechestre pe mijloace bănești ale învinuitului (în sumă de 70.600 de lei, 5.740 de euro, 1.810 de dolari SUA) și pe conturile bancare ale acestuia (în valoare de peste 520.000 de lei).

Reclame