Promo-LEX: Federația Rusă a fost audiată la Comitetul ONU împotriva Torturii

Comitetul ONU împotriva Torturii a evaluat situația respectării drepturilor omului în baza celui de-al șaselea raport periodic al Federației Ruse, comunică Asociația Promo-LEX, citată de IPN.

Kremlin_Moscow

Foto: eutoday.net

Având în vedere că la sesiunea de evaluare a Republicii Moldova din 2017, Comitetul ONU împotriva Torturii a constatat lipsa capacității Republicii Moldova de a exercita controlul efectiv asupra regiunii transnistrene, fapt ce împiedică aplicarea Convenției împotriva Torturii în această regiune, iar recunoașterea unui „vacuum legal” în regiune sau a unei „găuri negre” în spațiul legal european este inadmisibilă, Promo-LEX în parteneriat cu Organizația Mondială Împotriva Torturii au prezentat în atenția experților Comitetului un raport privind obligația extrateritorială a Federației Ruse privind asigurarea protecției dreptului de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente în regiunea transnistreană. În acest raport, a fost atrasă atenția asupra faptului că obligațiunea extrateritorială a statelor în a preveni tortura și alte rele tratamente este aplicată chiar și atunci când statele exercită indirect sau direct controlul efectiv asupra persoanelor sau teritoriilor.

În cadrul evaluării Federației Ruse, pentru prima data experții Comitetului au abordat subiectul cu privire la obligația extrateritorială a Federației Ruse privind asigurarea protecției drepturilor omului în regiunea transnistreană. În același timp, contrar constatărilor Curții Europene ale Drepturilor Omului, delegația Federației Ruse a replicat precum că statul nu a deținut niciodată un control efectiv asupra regiunii transnistrene, astfel încât situația drepturilor omului nu poate fi discutată în sesiunea de revizuire a Federației Ruse. Reacționând la comentariile delegației Federației Ruse, experții Comitetului au reamintit despre caracterul complementar al organelor ale drepturilor omului și despre principiul jurisdicției extrateritoriale.

Comitetul ONU împotriva Torturii urmează să emită mai târziu Observațiile Concluzive cu recomandările relevante, pe care Federația Rusă va trebuie să le implementeze pe parcursul următorilor ani. Mai multe informații pot fi accesate în Raportul Asociației Promo-LEX și înregistrarea video de la audierea Federației Ruse (UN WEB TV).Categorii:Actualitate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.