Pavel Filip: Corupția poate fi combătută cu efortul comun al tuturor

„Vom avea succes și vom avea rezultate în combaterea corupției atunci când se va face un efort comun al tuturor actorilor: Guvern, administrația publică locală, societatea civilă, mediul de afaceri”. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Pavel Filip, la ședința de lucru a Grupului de monitorizare 2 a Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție 2017-2020.

Pavel Filip

Pavel Filip. Foto: gov.md

La eveniment au participat membri ai Guvernului, președinți de raioane, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, ai mediului de afaceri, precum și ai societății civile.

Premierul a menționat că punerea în aplicare a Strategiei este esențială pentru eliminarea corupției. Reieșind din acest obiectiv, în ultimii doi ani, Republica Moldova a adoptat un cadru legal comprehensiv în domeniul prevenirii și combaterii corupției. Totodată, sunt funcționale și instituțiile independente: Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

„Eficienţa funcționării acestor instituții, dar și punerea în aplicare a cadrului legal ține de efortul nostru comun, de voința noastră. Putem să obținem rezultate doar atunci când ne vom implica cu toții, fiecare instituție în parte nu poate schimba lucrurile”, a spus Pavel Filip.

În cadrul ședinței au fost prezentate și examinate nouă planuri sectoriale anticorupție, dar și Raportul de monitorizare și evaluare privind implementarea Strategiei în anul 2017. S-a constatat că din cele 43 de acțiuni planificate, 9 au fost realizate, 33 – parțial realizate, iar una încă urmează a fi implementată.

Reprezentanții societății civile au făcut o serie de recomandări pentru implementarea eficientă a prevederilor strategiei și, printre altele, au menționat importanța sporirii accesului la informațiile de interes public, aplicării planurilor sectoriale, precum și a organizării consultărilor publice pentru evaluarea îndeplinirii acestora.

Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020 a fost adoptată la 30 martie 2017 și a fost elaborată cu sprijinul experților naționali și internaționali, a societății civile, dar și a partenerilor de dezvoltare. Un aport important în acest proces l-a avut Consilierul de rang înalt în domeniul anticorupție din partea Uniunii Europene, Pawel Wojtunik.Categorii:Politică

Etichete:, ,

3 răspunsuri

  1. cat de dureros sa vezi si sa intelegi cat de adanca este problema, si totusi e de bucurie ca CNA-ul merge consecvent distrugand aceste scheme (y)

    Apreciază

  2. Ei da.., noua ne place sa dam si sa luam mita, si ne ma place sa zicem ca cei de sus sunt corupti, iar noi suntem oameni cinstiti

    Apreciază

  3. Înțelegem că fenomenul de corupție ce s-a înrădacinat adînc în Moldova nu poate fi stîrpit peste noapte, totuși trebuie de depus eforturi și la sigur vor exista și rezultate, mai ale că CNA-ul am văzut în repetate rînduri că și-au luat atribuțiile în serios.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.